:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Avgust 01, 2017   12:05

0

192

Grđeliju:Robna razmena Srbije i Kosova zadovoljavajuća

Privredna komora Kosova se zalaže za interese svojih članova, predstavlja ih, daje savete za otvaranje preduzeća i pruža stručnu pomoć preduzećima koja su njeni članovi. Posebno, promoviše ulaganje u kosovsku privredu i njen razvoj.

Kada je reč o robnoj razmeni Srbije i Kosova u prošloj godini, predsednik PKK Safet Grđeliju kaže da je zadovoljavajuća i u stalnom usponu.

“I pored nestabilne političke situacije u prošloj godini uvoz iz Srbije bio je 418 miliona evra. Zato ističem važnost dijaloga jer se njime najviše postiže. U Srbiji danas imate preko tri hiljade stranih firmi. To su pretežno evropski brendovi. Što se tiče vrste robe koja se uvozi iz Srbije, za sada dominiraju prehrambeni proizvodi”, kaže Grđeliju.

Briselski dijalog između Srbije i Kosova svakako da nema alternativu, ali bi, kako kaže, morao da bude daleko transparentniji nego što je sada.

“Imate sada da se jedan postignuti dogovor između Beograda i Prištine različito tumači u Briselu, Beogradu i Prištini. Svaka strana ima svoje tumačenje postignutog dogovora, što izaziva konfuziju i utiče na poslovanje privrednika”, kaže Grđeliju.

PKK funkcioniše preko regionalnih predstavništava u Gnjilanu, Uroševcu, Prizrenu, Đakovici, Peći, a sastoji se od dva glavna odeljenja, trideset asocijacija i preko 15.000 registrovanih članova.

ÄŒlanovi Komore su asocijacije koje funkcionišu u različitim sektorima privrede, uključujući tehnologiju, telekomunikacije, građevinu, bankarstvo i osiguranje, obradu metala, obradu drveta, obradu hrane i pića, kao i ostale privredne grane.

Inače, Privredna komora Kosova je vodeća poslovna asocijacija na Kosovu, koju je Skupština uspostavila šesdesetih godina prošlog veka, kao zakonskog predstavnika interesa poslovne zajednice na Kosovu. Privredna komora Kosova je neprofitna, nezavisna organizacija, bez političkog opredeljenja. Organizovana je i funkcioniše sa ciljem da se unaprede tržišna ekonomija, preduzetništvo i pokrene konkurencija između njenih članova.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva