:

:

TV Most

clock

Novembar 12, 2017   12:05

0

246

Grdelica se vraća na industrijsku mapu Srbije

Kroz kapiju Tekstilne industrije "Grdelica" ulazilo je 1.450 zaposlenih. Radilo se tih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u četiri smene, a prediva i tkanine odlazili su širom sveta. Stizali su stručnjaci iz cele zemlje. Tekstilni inženjer Slobodan Orlić došao je iz Sombora, a uz posao odmah je dobio i stan.

"Godine 1988. najveća proizvodnja je bila 1.500.000 metara tkanine – to je kao auto-put do Nemačke", priča Slobodan.

Bilo je potrebno više od decenije i po da se ponovo začuje zvuk mašina za pletenje i šivenje. Jasmina Stojanović nekadašnja je radnica TIG-a. Ne krije zadovoljstvo što je konačno našla posao u svojoj struci.

"Nisam znala ovaj posao, ali vremenom se sve nauči", kaže Jasmina ističući da je zadovoljna poslom.

Prvi korak novim auto-putem načinio je investitor iz Holandije. Zaposlio je 52 radnika, proizvodi žensku odeću od trikotaže. Sve izvozi, a što je važnije, doveo je u Grdelicu još jednu firmu iz svoje zemlje.

"Postojanje auto-puta je svakako značajno, lako se dolazi do fabrike, radnici su lako prihvatili nove metode i novi sistem rada tako da jako lepo sarađujemo", rekao je Filip Živković, generalni menadžer firme "VNB Knitting".

Uz pogone trikotaže u nekadašnjoj drvnoj industriji "Danilo Bošković" proizvodi se i pelet. Krenulo je nabolje.

"Život u Grdelici je mnogo bolji, verovatno i prodavnice to osete", kažu građani. Poboljšanja su, smatraju, donela ulaganja u infrastrukturu. "Napravio se auto-put, ulice se izgradile, pa je pošlo nabolje", pričaju u Grdelici.

I Čedomir Jović, predsednik Mesne zajednice Grdelica, nada se da će u narednom periodu slika Grdelice u značajnoj meri biti drugačija.

Investitor je stigao i u najveće selo grdeličkog kraja, s druge strane auto-puta.

Sve oči sada su uprte u Idustriju trikotaže i pletiva u Oraovici. Investitor iz Beograda najavljuje zapošljavanje 40, a do kraja 2018. ukupno 100 ljudi.

Čista, umivena, puna cveća – Grdelica postaje privlačna investitorima. Čekaju da uz pomoć države dođe u TIG jer to bi rešilo pitanje nezaposlenosti čitavog ovog kraja. A, ako bude potrebe, ima prostora i za industrijsku zonu.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva