:

:

TV Most

clock

Maj 19, 2018   12:05

0

204

Grčkoj opoziciji neprihvatljiv "Ilinden"


Premijer Grčke Aleksis rekao je pred grčkim parlamentom da nijedan predlog nije konačan.


"Svi predlozi koje podnesu izaslanici (Ujedinjenih nacija) ili naši susedi (Makedonija) nevažeći su ukoliko se ne ispune zahtevi grčke vlade", rekao je Cipras, ne otkrivši više detalja, prenosi Rojters.


 


Cipras će izvestiti predsednika Grčke i opozicione lidere o napretku postignutom u razgovorima sa Skopljem u vezi decenijskog spora oko imena Makedonije, saopštio je danas zvaničnik grčke vlade.


 


Kako je neimenovani zvaničnik rekao, Cipras će sa predsednikom i opozicionim liderima razgovarati u subotu ili nedelju o postignutom napretku s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, sa kojim je razgovarao na marginama Samita EU-Zapadni Balkan.


 


"Revizija ustava je neophodan uslov", dodao je zvaničnik.


 


I grčki i makedonski premijer rekli su da su razgovori bili dobri i da je došlo do napretka oko postizanja dogovora.


 


Zaev je u Sofiji u četvrtak rekao da je sa Ciprasom razgovarao o imenu koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, te da očekuje da će rešenje biti pronađeno u junu pre samita lidera EU.


 


Cipras se, međutim, ogradio od izjava Zaeva u vezi s njihovim razgovorom u Sofiji, rekavši da još nije vreme da se govori o dogovoru sa Skopljem o rešenju višedecenijskog spora oko imena.


 


Cipras je novinarima nakon samita rekao da predstavnici dveju država nastavljaju dijalog u cilju postizanja konačnog dogovora do kraja jula.


 


Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzao otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva