:

:

TV Most

Foto: Beta/AP (Yorgos Karahalis)

clock

Jun 28, 2015   12:05

0

174

Grčki parlament podržao održavanje referenduma



Referendum o uslovima predloženog spasavanja Grčke planiran je za nedelju 5. jul, a odobrilo ga je 179 od ukupno 300 poslanika grčkog parlamenta.

Poslanici iz redova većinske radikalne partije levice Siriza i njihovi saveznici partije Nezavisnih Grka (ANEL) glasali su za referendum, kao i ekstremna desnica Zlatna Zora, dok su konzervativci iz Nove demokratije i socijalisti Pasoka bili protiv, isto kao i poslanici iz redova Komunističke partije i partije centra To Potami, prenela je agencija AFP.

Odluka parlamenta kasno sinoć u korist referenduma bila je, prema oceni AFP, šok koji je ranije najavio premijer Aleksis Cipras pošto je njegova vlada odbacila poslednji aranžman međunarodnih kreditora rekavši da uključuju dodatne mere štednje koje bi uzrokovale "poniženje grčkog naroda".

"Poštovaćemo rezultat. Mi ćemo braniti demokratiju, narodni suverenitet i temeljne vrednosti Evrope", rekao je Cipras poslanicima.

Cipras je dodao da vlada neće pitati za dozvolu nemačkog ministar finansija Volfganga Šojblea ili prvog čoveka Evrogrupe Jeroena Dijselblema da li da omogući Grcima da se izjasne i obezbede sprovođenje demokratije u zemlji u kojoj su rođeni.

Osvrnuvši se sastanak Evrogrupe, Cipras je naveo da će taj dan ući u njihovu zajedničku evropsku priču kao sumoran "ne samo zato što su neki odlučili izvan i iznad bilo kakvog institucionalnog procesa da blokiraju ravnopravnog partnera (Grčku) sa sastanka, već i zbog toga što su evropski ministri finansija doveli u pitanje pravo suverene države da odlučuje o svojoj budućnosti na demokratski način (referendum)", javili su grčki mediji.

Referendum će biti održan sledeće nedelje, 5. jula i od Grka će se traži da se izjasne sa "da" ili "ne" o merama stranih poverilaca iznetih u petak u jednoj od završnih rundi pregovora.

Istovremeno Evropska centralna banka najavila je hitan sastanak za danas u strahu da grčke banke neće moći da "otvore svoja vrata" sledeće nedelja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva