:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2018   12:05

0

211

Grčki list: Taktički manevri oko naziva Makedonije




Portparol Vlade, Dimitris Canakopulos je na konferenciji za novinare u utorak "požurio da negira bilo kakvo pominjanje nekog odredjenog naziva" kao rešenje. "Ono što nas zanima nije da se upuštamo u licitiranje, već da krenemo u pregovore na ozbiljan način, da bismo u narednih nekoliko meseci mogli da dodjemo do rešenja problema koji nas muči 25 godina", naglasio je.



Vodja opozicije, predsednik konzervativne stranke Nova demokratija, Kirijakos Micotakis je medjutim osudio Vladu što "pregovara u tajnosti" i rekao da je ona "u stanju da uradi bilo šta, samo da bi sačuvala fotelje".



"Katimerini" saznaje da je opozicija Vladi postavila "crvenu liniju" kojom zahteva da budući naziv Makedonije mora biti složenica i to s geografskom odrednicom, da to može biti samo jedan naziv za sve potrebe, i da se Makedonija "mora odreći svakog izražavanja iredentizma ili iredentrističke aktivnosti" prema Grčkoj.



To "odricanje od iredentizma" navodnih pretenzija Makedonije prema Grčkoj, bilo bi u obliku bilateralnog sporazuma, dok grčka opozicija traži da "paket-rešenje" spora oko naziva treba da prihvate Ujedinjene nacije koje i posreduju u pregovorima Atine i Skoplja.



Istovremeno, zvaničnici male desničarske stranke "Nezavisni Grci" (ANEL) koja učestvuje u vladajućoj koaliciji s levičarskom "Sirizom" i koja u Vladi ima ministra odbrane, ponovili su da neće glasati za rešenje spora oko naziva koje bi sadržalo termin "Makedonija".



Predstavnik Vlade Canakopulos je to objasnio rekavši da je ministar odbrane Panos Kamenos "jasno rekao da neće praviti problem ako bude bilo velike poslaničke većine u korist rešenja" kakvo bude dogovoreno.



On je istakao da Vlada traži najširi mogući konsenzus u parlamentu i pozvao sve opozicione stranke da otvoreno iznesu stavove o rešenju spora s Makedonijom.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva