:

:

TV Most

clock

Maj 19, 2018   12:05

0

198

Grčka opozicija odbacila ime "Ilindenska Makedonija"


Premijer Grčke Aleksis Cipras informisao je telefonom lidere Nove demokratije, Pokreta za promene, stranke Reka i grčke komunističke KKE stranke o predlogu imena koji je predložen prilikom njegovog susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom na marginama skupa u Sofiji. Međutim svi su odbili predlog, prenosi grčki portal Katimerini.




Lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis navodno je rekao Ciprasu da je naziv "Ilindenska Makedonija" neprihvatljiv i da podseća na iredentizam.


Ilinden se odnosi na anti-nacistički ustanak na Balkanu 1944. godine, koji je, međutim, nastojao da ujedini geografsku oblast Makedonije, uključujući i delove Grčke, a njegova istorijska konotacija vidi se kao kamen spoticanja za mnoge Grke.



Prema Novoj demokratiji, "svako upućivanje na Ilinden u ime susedne zemlje ne zaustavlja iredentizam Skoplja, već ga potvrđuje i jača", zbog čega ta stranka smatra da je neprihvatljivo.



Predsednica Pokreta za promene Fofi Genimata je takođe izrazila protivljenje terminu Ilinden, nazvavši ga "ovaploćenjem iredentizma".



Ona je dodala da bi Skoplje iz svog Ustava trebalo da izbaci sve što bi moglo da dovede do iredentističkih težnji prema grčkoj severnoj provinciji Makedoniji.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva