:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

113

Grčka: Još smo daleko od rešenja za spor sa Makedonijom


- U pregovorima s našim susedima koji se nastavljaju, postignut je značajan napredak, ali smo još daleko od završetka pregovora i postizanja sporazuma - rekao je na konferenciji za novinare portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos, prenosi Rojters.


 


Očekuje se da će se premijeri Grčke i Makedonije sastati u četvrtak u susednoj Bugarskoj, na marginama samita EU i Zapadnog Balkana, navodi britanska agencija.


 


Canakopulos je danas rekao da će taj sastanak biti "veoma koristan i važan", ali da bi dve zemlje možda morale da se sastanu i u novoj rundi pregovora kako bi se rešio spor.


 


Portparol grčke vlade je rekao i da će bilo kakav sporazum biti obuhvatan i da će, u glavnim crtama, sadržati određene ciljeve i vremenski okvir za postizanje tih ciljeva.


 


- To neće biti rešenje koje će se postići pritiskom na dugme - napomenuo je Canakopulos, ponovivši da Grčka želi kombinovani naziv koji bi se koristio na međunarodnim forumima.


 


Grčka odbija da prizna susednu državu, bivšu jugoslovensku republiku, pod sadašnjim imenom Makedonija jer smatra da taj naziv podrazumeva polaganje teritorijalnih prava na severni grčki region koji nosi isto ime.


 


Zbog toga Atina blokira napore Skoplja ka pridruživanju NATO i EU.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva