:

:

TV Most

clock

April 11, 2017   12:05

0

145

Granica Slovenije i Hrvatske,privremeno obustavljena striktna kontrola

Na osnovu bezbednosne analize na granici policija je donela odluku da privremeno obustavi sistemski nadzor onih putnika koji predstavljaju manji bezbednosni rizik, saopštilo je slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Slovenački MUP će predložiti da se za predstojeće uskršnje praznike i ubuduće od sistemske kontrole i skeniranja dokumenata izuzmu putnici u malograničnom prometu, deca do 12 godina i maloletne osobe u pratnji roditelja, starije osobe na organizovanim putovanjima, učenici na ekskurzijama i slične kategorije putnika kod kojih je bezbednosni rizik zbog kojih su mere donete manji nego kod ostalih kategorija.

Kako se u saopštenju navodi, Slovenija time ne odstupa od primene važećih šengenskih pravila koja su i do sada predviđala mogućnost sužavanja kontrolnih mera prema situaciji na terenu i profilu putnika.

Slovenačka policija podseća da je Ljubljana i pre upozoravala da će striktna primena kontrole svih putnika, bez obzira na to jesu li evropski državljani ili državljani trećih zemalja, izazvati zastoje i kolone, a to će ponoviti i u informaciji za Evropsku komisiju.

"Provera svih putnika bez logičkih izuzetaka po našoj oceni nije mera koja bi bila u skladu sa ciljem šengenske uredbe", navodi se u saopštenju, prenosi Indeks.

Evropska komisija će ove nedelje održati poseban sastanak sa stručnjacima država članica EU o tome kako da se olakšaju problemi koji su nastali primenom striktnijih graničnih kontrola.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva