Vesti
Gradnja tunela kroz Frušku Goru, najteža deonica brze pruge

14:46, 22.10.2017

|

Izvor: RTS, Tanjug

U Srbiji se pored putne infrastrukture ubrzano obnavlja i železnička. Prošle nedelje počela je gradnja tunela "Čortanovci", na pružnom pravcu Beograd-Novi Sad. Vrednost radova na toj deonici, dvokolosečnoj pruzi, jeste 337 miliona dolara, a planirano je da budu završeni za 52 meseca. Ta deonica se finansira iz ruskog kredita, a gradi je ruska firma "RŽD Internešnel", sa domaćim podizvođačima.


U pitanju je prva faza srednje deonice "brze" pruge Beograd-Budimpešta, koja podrazumeva izgradnju vijadukta i tunela "Čortanovci".
Druga faza radova na ovoj deonici obuhvata rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog koloseka, odnosno radove na otvorenoj pruzi, u dužini od 40 kilometara.


Nakon završene eksproprijacije zemljišta i prenamene šumskog u građevinsko zemljište, na teritoriji nacionalnog parka Fruška Gora, izvođač je započeo krčenje terena i seču šume.Nakon toga su stvoreni uslovi da se započne s radovima na toj deonici pruge od Beograda do državne granice s Mađarskom."Brzina kretanja vozila od 200 kilometara na sat. Biće ograđena, neće biti prelaza preko pruge, biće podvožnjaci i nadvožnjaci tako da će vozovi neometano ići svojom brzinom koju će imati zacrtanu", kaže direktor CIP-a Milutin Ignjatović.Pripremni radovi su podrazumevali izgradnju kampa, geodetska obeležavanja i izgradnju puta, koji povezuje ulazni i izlazni portal budućeg tunela.Mansurbek Sultanov, prvi zamenik direktora "RŽD Internešenel" u Srbiji, kaže da za tunel i vijadukt mora da se izgradi 80 kilometara šipova."Moraju da uđu u zemlju na Fruškoj Gori, odnosno dve i po hiljade komada i ti radovi su već krenuli", navodi Sultanov.Inače, ova deonica je po svim karakteristikama, topografskim, geotehničkim, hidrotehničkim, prostornim, urbanističkim i ekološkim, najteža i najsloženija deonica pruge od Beograda do državne granice sa Mađarskom.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design