:

:

TV Most

Foto: Radio Gračanica

clock

Jul 20, 2015   14:36

0

194

Gračanica: U 12 časova izmereno plus 42 stepena

Tropske vreline koje su poslednjih dana zadesile balkansko poluostrrvo, nisu zaobišle ni Kosovo i Metohiju, bez obzira što se nalazi na nadmorskoj visini od preko 600-700 metara. Temperatura iznad četrdeset stepeni glavni je razlog što su ulice ne retko poluprazne. Gotovo u svim lokalima najtraženija roba je voda za piće.

Nadležni iz službe Hitne pomoći, redovno se oglašavaju putem sredstva informisanja i apeluju na stanovništvo da se bez preke potrebe ne izlažu otvorenom prostoru. Savetuju da se koristi veća količina tečnosti i da se izbegavaju alkoholna, gazirana i i pića sa dodatkom veštačkih zaslađivača.

Lekari Doma zdravlja u Gračanici upućuju apel pacijentima da se pridržavaju terapije i da nipošto na svoju ruku ne koriste dodatne medikamente. Tvrde da ovakve temperature najviše štete kardio-vaskularnim bolesnicima i pacijentima sa problemima respiratornih organa.

Nadležni iz lokalne samouprave upućuju apel stanovništvu da se ne izlažu otvorenoj vatri, da ne pale strništa kao i vatru prilikom kampovanja, čime mogu da prouzrokuju nesagledive posledice. Posebno se savetuje vozačima da opuške ne bacaju kroz prozor jer time mogu da izazovu požar širih razmera.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva