:

:

TV Most

Foto: Radio KiM

clock

Mart 05, 2015   12:05

0

215

Gračanica: Pomoć interno raseljenima

Dragana Simonović, raseljeno lice iz Obilića koja sa porodicom živi u Badovcu bez posla je i kod Komesarijata za izbeglice konkurisala je sa projektom „Kućna šivaća radionica“.
„Meni i mojoj porodici značilo bi puno da imamo mogućnost da radimo i zaradimo. Imam iskustva u tom poslu ali do sada, zbog nedostatka novca, nisam mogla da sama pokrenem posao“, kaže Dragana.

Romska porodica Emini, raseljena iz Lipljana živi u kontejnerskom naselju u Lapljem selu. Ukućani se bave prikupljanjem sekundarnog materijala, ali kako to rade ručnim kolicima konkurisali su za motokultivator.

Porodice Simonović i Emini su samo dve od oko pedesetak koliko ih je kod nadležnog Odeljenja Komesarijata opštine Priština konkurisalo za dobijanje jednokratne pomoći u ovoj godini.

Prema rečima Tomislava Micića, pomoćnika Komesarijata za raseljene i izbegle opštine Priština odobrena su sredstva u iznosu od oko osam miliona dinara, aSkupština grada Prištine učestvuje sa sopstvenim sredstvima u iznosu od 5 odsto ukupno odobrenih sredstava.

„I ove godine je interesovanje veliko za pružanje ove vrste pomoći tako da smo imali veoma težak posao u smislu odabira korisnika. Uglavnom će biti investirana ona lica koja ranijih godina nisu bila finansirana. U naredna dva do tri dana biće istaknut spisak o odobravanju sredstva za osnaživanje porodica“, rekao je Micić.

Kada je u pitanju dodela gradjevinskog materijala, kako kaže Micić, Komisija Komesarijata će narednih dana početi sa radom obilaskom terena i ustanoviti potrebe i razmotriti zahteve.

U opštini Priština je evidentirano oko 300 raseljenih porodica od kojih su mnoge u proteklom periodu bile korisnici bespovratne jednokratne pomoći. Aktuelnim projektom ekonomskog osnaživanja koji je u toku biće obuhvaćeno još oko desetak interno raseljenih koji su konkurisali za podsticajna sredstva.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva