:

:

TV Most

Foto: RTVC Gračanica

clock

Novembar 29, 2017   12:05

0

227

Gračanica: Otvoren festival dokumentarnog filma Grafest


Šesti po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma Grafest počeo je sinoć u Gračanici. Festival su otvorile istaknuti dokumentarista i predavač na ovogodišnjem Grafestu Svetlana Popović i članica žirija i prošlogodišnja pobednica, novinarka RTVC Gračanica Jasmina Stojković.



"Ovaj festival, kao neki mikrokorak treba da bude podsticaj da svi mi , ovde zajedno, uradimo i doživimo nešto lepo u ovom svetu užasavajuće ružnoće i grubosti. Zato sam vrlo srećna i počastvovana da mogu da proglasim ovogodišnji festival otvorenim“, rekla je Svetlana Popović.



Jasmina Stojković, novinarka RTVC Gračanica je istakla da svi učesnici festivala moraju biti zadovoljni, ponosni na sebe i svoj rad, bez obzira da li su dobili neku nagradu ili ne.



„Iz godine u godinu Grafest postaje sve značajniji festival i postaje jedan veliki motiv za rad. Kada se stvar dokumentarni film, emisija ili neka srodna forma,  treba mnogo truda i rada, treba odabrati temu koja će biti interesantna, obraditi događaje, likove, predele i oslikati ih na objektivan i interesantan način, a uz to zadovoljiti uslove da to bude dokumentarac, zadovoljiti ličnu sujetu, da kada sve bude gotovo da se ne postidite da to potpišete. Zbog Grafesta svi ovi kriterijumi su podignuti na jedan viši nivo, jer kada se stvara film ili emisija, imamo u vidu kriterijume koje Grafest postavlja, pa se mnogo ozbiljnije prilazi poslu. Zbog toga mislim da je Grafest doprineo boljem kvalitetu rada svih kosovsko-metohijskih novinara koji stvaraju dokumentarne forme. Meni lično je Grafest važan i zbog toga što neko ostvarenje, koje ne dobije adekvatnu potvrdu za kvalitet tamo gde bi najpre trebalo, upravo na Grafestu dobije tu potvrdu kvaliteta“, rekla je Stojkovićeva.



U takmičarskom delu programa učestvovaće 10, od ukupno 51 prijavljenog rada.



Snežana Aksić iz Doma culture Gračanica je navela da će filmovi biti prikazani u 4 takmičarska bloka id a će posetioci moći da prisustvuju  predavanjima  koje će držati Svetlana i Zoran Popović.



U revijalnom delu programa sinoć je prikazan film „put“ reditelja Dmitrija Kalašnjikova. Svi revijalni i odabrani filmovi iz takmičarskog programa biće prikazivani u galeriji „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici. 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva