:

:

TV Most

clock

Mart 29, 2015   12:05

0

182

Gračanica: Metali opasni po život dospeli u vodu

Iz ovog Instituta koji se bavi ekologijom tvrde da je na teritoriji opštine Gračanica došlo do velikog ekološkog akcidenta i da bi trebalo potpuno zabraniti korišćenje bunarskih voda.

“U ovom ekološkom akcidentu su ugrožena direktno domaćinstva, okućnice, bašte, njive i ostalo poljoprivredno zemljište”, kažu u Zavodu, ističući da “Jalovina Kišnica“ sadrži vrlo visok procenat arsenika, dokazano kancerogene supstance koja ima ozbiljnu pretnju po zdravlje ljudi.

“Soli arsen(III) su veoma otrovne i izazivaju rak”, dodaju iz Zavoda i upozoravaju da teški metali koji su se izlili mogu imati dugoročne posledice.

Institut je pozvao nadležne u Opštini Gračanica da ne prikrivaju razmere ovog ekološkog akcidenta, nego da se mnogo odgovornije postave prema problemu koji je nastao.

“Potrebno je da opština proglasi stanje opšte opasnosti po zdravlje ljudi u poplavljenom području, pozove u pomoć stručne ekipe koje će izvršiti adekvatnu sanaciju terena, izvrši merenje prisutnosti teških metala, arsenika, bakteriološke ugroženosti od fekalnih voda u vodi i zemljištu”.

Dodatnu zabrinutost, prema navodima Instituta, izaziva i izlivanje fekalija iz kanalizacija u četiri sela u ovoj opštini - Gračanici, Lapljem selu, Kišnici i Badovacu.

Nijedno od pomenutih naselja nema sistem za prečišćavanje fekalnih voda, pa je kompletan sastav tog otpada kroz reku Gračanku sada izliven van korita.

U Institutu navode da bi se adekvatnim reagovanjem i obaveštavanjem javnosti mogle izbeći posledice po javno zdravlje koje je sada izuzetno ugroženo.

Izvor: Radio KiM

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva