:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2017   13:42

0

232

Gračanica dobija novi vodovod

Ugovor o izgradnji vodovoda, u vrednosti od 5.115.000 evra, potpisali su predstavnici dve strane, predsednik opštine Gračanica Vladeta Кostić i ovlašćeni predstavnik austrijske firme „Tirol“ Altene Кrasnići. Potpisivanju je prisustvovao i viši savetnik kompanije „Ostap“ Milovan Moskaljov.

Predsednik opštine Gračanica Vladeta Кostić, zadovoljan potpisanim ugovorom, istakao je da će Gračanica dugoročno rešiti problem sa vodosnabdevanjem. Prema njegovim rečima ovaj projekat sa prijateljima iz „Ostapa“ i austrijske firme „Tirol“ razvijan je u protekle dve godine.

„Svi znamo kakve probleme Gračanica ima sa vodosnabdevanjem, da su cevi stare i azbestne i štetne po zdravlje, a o tehničim stvarima i pucanju cevi da ne govorim. Ovaj projekat podrazumeva kompletno novu vodovodnu mrežu za Gračanicu ukupne dužine nešto više od 22 km, izgradnju novog rezervoara i nove pumpne stanice, postavljanje glavne vodovodne cevi između Gračanice i Lapljeg Sela, individualne priključke i nove vodomere do domaćinstva. Ono što imaju građani Austrije imaće i građani Gračanice jer će sva oprema i cevi biti visokokvalitetni, jer se proizvode u Austriji“, kazao je Кostić novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Кostić je istakao da je za ovaj projekat od samog početka imao podršku svih odbornika Skupštine opštine Gračanica, pozicije i opozicije.
„Važno je napomenuti da opština Gračanica neće biti kreditno opterećena i funkcionisanje neće biti ugroženo jer se radi o tzv. soft-long kreditu, koji podrazumeva grejs period od pet godina bez kamate nakon završetka svih radova. Gračanica je prema svim izveštajima domaćih i stranih institucija, jedna od stabilnijih opština, a onog momenta kad taj dug treba da krene sa otplatom imaćemo i dupli budžet. Pored toga, garant kreditu je Vlada Кosova“, istakao je predsednik opštine Gračanica.
Govoreći o vodovodnoj mreži u ostalim mestima u Gračanici, Кostić je kazao da sela oko Donje Gušterice nemaju problem sa cevima jer su relativno novijeg datuma, a da je u selima na drugom kraju opštine, oko Lepine, u toku izgradnja vodovodne mreže koju finansira Švajcarska razvojna agencija, te da očekuje da tamo voda brzo poteče.
„Dugoročni je plan da u drugoj fazi krenemo i sa rekonsturkcijom kanalizacione mreže“, dodao je Кostić.
Viši savetnik kompanije „Ostap“ Milovan Moskoljov je istakao da je ceo projekat opštine Gračanica odobren od strane ministarstva finansija Austrije i austrijske banke, nakon što je dobio sve saglasnosti i dozvole nadležnih insitucija, ministarstva finansije Vlade Кosova i Кomiteta za investicije.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva