:

:

TV Most

clock

April 10, 2016   12:05

0

119

Grabar Kitarović: Stati s politizovanjem Jasenovca

"Te podele nisu dobre i ovih dana ću započeti sa svima razgovare da vidimo što možemo učiniti", rekla je Grabar Kitarović, prenosi televizija N1.

Srpsko narodno veće je najavilo da će bojkotavati komemoraciju u Jasenovcu, a pre toga je isto najavila Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj.

"U svakom slučaju, Jasenovac je bio veliko stratište ustaškog režima. Hrvatska je izrasla na korenima Domovinskog rata i antifašizma koji je utemeljen u našem Ustavu. Moramo se prestati deliti oko prošlosti i usredsrediti se na egzistencijalna, a ne ideološka pitanja i okrenuti se budućnosti. Naravno, moramo poštovati istoriju i sagledavati je u istorijskim okvirima bez ikakvog revizionizma, ali i bez politikanstva. Treba da respektujemo i poštujemo žrtve, da im se poklonimo i jednostavno se osvrnemo na to kao lekciju. Treba prestati politizirati Jasenovac", rekla je Grabar Kitarović.

Predsednica Hrvatske je, takođe, rekla kako postoje oni koji umanjuju jasenovačke žrtve, isto kao i oni koji ih preuveličavaju, ali naglašava da je većina Hrvata u Drugom svetskom ratu bila na pravoj strani, protiv Hitlera i njegovih saveznika i da moderna Hrvatska nije nastala na ustaškom režimu i NDH.

"Postoje pojedinci koji umanjuju te žrtve, ali i postoje oni koji ih uvelike preuveličavaju i pokušavaju da iskoriste kako bi se nanela kolektivna krivica hrvatskom narodu što apsolutno odbacujem", istakla je.

"Treba to prepustiti istoričarima, sagledati objektivno istinu i priznati da je Jasenovac bio stratište ustaškog režima, koji nije u temeljima moderne hrvatske države, ali i treba prestati time manipulisati u političke svrhe. Danas imamo puno egzistencijalnih problema. Treba brinuti o standardu građana, kad pitate ljude što im je bitno reći će posao, plata... Idemo se usredsrediti na ono što muči hrvatske građane danas, a istoriju da sagledamo objektivno", rekla je predsednica Hrvatske.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva