:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2018   12:05

0

216

Grabar Kitarović o protestima: Moja savest je mirna


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se proteklih dana našla na udaru kritika zbog poziva i posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odbacila je danas, kako je rekla, zlonamerna tumačenja njene izjave o protestima povodom te posete, te poručila da je njena savest mirna.



"Želim vrlo jasno i nedvosmisleno da odbacim zlonamerna tumačenja moje izjave o protestu povodom dolaska predsednika Vučića u službenu posetu Republici Hrvatskoj. Ni na koji način nisam dovela u pitanje pravo na protest. Imam puno razumevanje za udovice poginulih i umrlih hrvatskih branitelja te za braniteljska udruženja koji su koristli svoje demokratsko pravo i izrazili svoj stav o dolasku predsednika Vučića", rekla je Grabar Kitarović za portal Direktno.



Objasnila je da je, kada je govorila o pojedincima s rubova političkog spektra, kojima se ne sme dopustiti da diktiraju državnu politiku, mislila na one pojedince s krajnje levice i desnice koji svojim istupima i ponašanjem čine nemerljivu štetu Republici Hrvatskoj.



"To nisu ni udovice hrvatskih branitelja ni hrvatski branitelji. Kao što sam se s predstavnicima 25 braniteljskih udruženja sastala uoči posete tako ću se s njima sastati i ovih dana kako bih ih upoznala s rezultatima razgovora, s posebnim naglaskom na otkrivanje sudbina naših nestalih branitelja i civila", navela je Grabar Kitarovićeva.



Rekla je i da će se rezultati posete tek videti.



"Moja savest je mirna. Sve što činim, činim u interesu hrvatskog naroda i države, a naš najveći interes je mir i stabilnost u ovom delu Evrope", jasna je bila Grabar Kitarovićeva, koju je, inače, predsednik Vučić pozvao u uzvratnu posetu Beogradu, što je ona prihvatila.



Hoće li predsednica Kolinda Grabar Kitarović ostati bez podrške veterana, osnovno je pitanje koje se postavlja nakon što je deo ratnih veterana koji su protestovali u ponedeljak protiv posete Vučića.



Veterani različito o Grabar Kitarovićevoj 



Prema pisanju Jutarnjeg lista Josip Đakić, HDZ-ov zastupnik i predsednik Hvidre, još je u ponedeljak uveče izjavio da će zbog te njene izjave o marginalnim grupa dobro razmisliti o daljnjoj podršci predsednici.



"Čuo sam da je predsednica izjavila da neće dozvoliti da marginalne grupe odlučuju o ključnim državnim pitanjima. Ne znam je li mislila i na mene. To ću je lično pitati. Duboko ćemo razmisliti o daljnjoj podršci predsednici", rekao je Đakić.



Ono što je sigurno i ovim protestom potvrđeno je da su veterani duboko podeljeni jer dok Đakić preti predsednici izostavljanjem podrške, Josip Klem za Jutarnji kaže da sve probleme treba rešavati – razgovorom.



"Podržavam svaki dijalog. Isto tako svaki građanin ima pravo na protest, no mi očekujemo od državnih čelnika da svaki problem, od govora mržnje do zveckanja oružjem, rešavaju dijalogom", rekao je Klem.



Situaciju oko "marginalne grupe" na Markovom trgu je komentarisao i Ante Deur, posebni savetnik za veterane predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koji smatra da je došlo do velikog nesporazuma.



"To je jedino logično objašnjenje jer to predsednica nikad ne bi rekla za pripadnike braniteljske populacije, njihove obitelji, udovice Domovinskog rata kao i one koji još traže svoje nestale. U celom svom mandatu predsednica posebno daje pažnju porodicama nestalih, kao i svim braniteljima, tako da ovakve izjave sigurno nisu bile namenjene njima", rekao je Deur.



Mali odziv na protestu 



Mali odziv na protestu indikativan je i za Pavla Miljevca, predsednika Hrvatskog generalskog zbora, koji nema dilemu zbog čega se na Markovom trgu okupilo samo oko 300 ljudi.



Kaže da je poznato da udruženja veterana jednim pozivom na ulicu mogu da izvedu hiljade ljudi.



"Neki od predstavnika udruženja bili su kod predsednice i kod savetnika Deura te je očito bilo reči o tome da se ne pridruže protestu. Nije dobro deliti branitelje. Izjava predsednica je blago rečeno nespretna posebno ako se zna da je u predizbornoj kampanji imala veliko razumevanje za tu populaciju", smatra Miljevac.



S druge strane za Predraga Matića, bivšeg ministra veterana u vladi SDP-a, zbog kojeg su i protestovali veterani u Savskoj 66, cela ova priča oko Vučića i protesta dobro je organizovani igrokaz po modelu "talasaj, ali nemoj previše".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva