:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2017   12:05

0

217

Grabar Kitarović: Hrvatska nije napala nikoga


Navodna odbrana Hrvatske od velikosrpske agresije čiji je inspirator bio, prema rečima Grabar Kitarovićeve, Slobodan Milošević – praktično je bila lajt motiv obraćanja hrvatske predsednice javnosti.



"Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i JNA, koja se stavila u otvorenu borbu za ostvarenje projekta 'velike Srbije'. Hrvatska nije napala nikoga", rekla je Grabar Kitarovićeva u obraćanju javnosti, nakon jučerašnje presude kojom je utvrđeno da jeHrvatska bila agresor na BiH i učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu.



Ona je rekla da Hrvatska mora da prizna da su neki sunarodnici, kako je rekla, počinili zločine i da oni za to treba da odgovaraju, ali da je nepravedno da istovremeno nisu kažnjeni srpski i bošnjački zločini nad Hrvatima.



"Hrvati i Bošnjaci se moraju izdići iznad toga za dobro oba naroda", rekla je Grabar Kitarovićeva i pozvala bošnjačke čelnike da ova presuda, kako je rekla, ne bude zlupotrebljena i da ne pogorša bošnjačko-hrvatske odnose.



Najavljujući skoru posetu BiH, Grabar Kitarovićeva je rekla da je Hrvatska od samog početka podržala osnivanje haškog suda imajući u vidu obezbeđivanje pravde na području država bivše Jugoslavije.



Smatra, međutim, da taj sud nije ostvario svoju ulogu jer se, kako je rekla, postavio kao politički arbitar, ne kao pravosudno telo.



"Sve ratne strahote koje su pogodile Hrvatsku i BiH imale su svoje ishodište u Slobodanu Miloševiću i JNA i ta činjenica u tom sudu nije prepoznata ili je svesno zanemarena", rekla je Grabar Kitarovićeva i dodala da se JNA tokom proteklog rata "stavila u ostvarenje projekta "velike Srbije".



Na samom početku obraćanja Kitarovićeva je rekla da je samoubistvo Slobodana Praljka, koji je juče osuđen za počinjeni ratni zločin, "duboko u srce pogodilo hrvatski narod".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva