:

:

TV Most

Foto: Foto Radio Kosovska Mitrovica

clock

Jun 24, 2018   17:30

0

226

Gosti Sabora sa Spirićem: Ovde smo kao kod kuće


Sabor folklora počeo je sinoć, revijalnim koncertom desetak  ansambala iz zemlje i regiona,  a nastavlja se večeras takmičarskim delom u okviru koga će nastupiti šest ansambala.  Među učesnicima  su ansambli iz Užica, Beograda, Podgorice , Trebinja, Kumanova a ove godine po prvi put  našoj publici su se predstavili gosti iz Bugarske.



“Već četrnaest godina sarađujemo sa kulturnim centrom “Dragica Žarković”  i maltene smo ovde domaći. Prenosim vam pozdrave iz cele Hercegovine i poruku da je Kosovo za nas velika svetinja  a velika je i naša želja da opstanete ovde,  jer dok ste vi ovde i mi smo sigurni”, kaže  potpredsednik KUD-a “Hercegovina” iz Trebinja Žarko Vujadinović.



Ansambl narodnih igara i pesama “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice na Saboru je skoro deset godina.



“Ovde smo jer osećamo ne samo društvenu, već i moralnu obavezu da budemu tu, da damo podršku našem bratskom narodu koji ovde živi. Ovde smo kao kod kuće. Iz godine u godinu primećujem da je podrška gradskog rukovodstva Saboru sve veća  a to je veoma važno”, kaže predsednica Izvršnog odbora ansambla Olga Stojanović i dodaje da su uvek odlično primljeni  i da svaki put odavde  odlaze  sa novim poznanstvima i prijateljstvima.



Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić  upoznao je goste ukratko sa političkim prilikama u kojima lokalne samouprave funkcionišu i zahvalio im što su svojim umećem obogatili  Sabor .



“Zadovoljstvo nam je što u ovim turbulentnim vremenima uspevamo da obezbedimo kontinuitet ovakvim manifestacijama, posebno u oblasti kulture”, istakao je Spirić i posebno podvukao da folklorno stvaralaštvo za jedan narod predstavlja njegov identitet što je u današnje vreme od izuzetne važnosti.



Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić danas je otvorio izložbu slika, kojom se u Kosovskoj Mitrovici završava likovna kolonija „Mladen Popović“,  održana  pod okriljem 24. Sabora kulturnog narodnog stvaralaštva



U proteklih nedelju dana, u Kosovskoj Mitrovici  trinaest slikara  dalo je svoj doprinos ovoj  smotri likovnog stvaralaštva  sa dugogodišnjom tradicijom. Rezultat je izložba  skoro četrdeset radova među kojima dominiraju ikone, pejzaži  i nekako valjda slučajno žena u svoj lepoti nje kao majke ali i večite muške želje.



„Vi ste svojim stvaralaštvom uneli mnogo pozitivne energije u naš grad a mi smo se trudili da budemo dobri domaćini“ rekao je otvarajući izložbu slika Spirić.



On je obećao da će lokalna samouprava dati sve od sebe da naredni, jubilarni 25. Sabor bude još veli i glamurozniji.



Direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Miodrag Radomirović  zahvalio je svim učesnicima na vrednom radu rekao da su svi oni prijatelji Mitrovice i da je naš grad njihova druga kuća.



„Drago nam je što ovaj naš Sabor kulturnog narodnog stvaralaštva Srbije, jedan od najznačajnijih programa obeležavanja Vidovdana  traje i ako Bog da trajaće uz podršku Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica“, rekao je Radomirović i istakao važnost podrške i lokalne samouprave ali i države Srbije  koju oni pružaju  u očuvanju korena srpske kulture i identiteta na ovim prostorima.  Takođe, on je napomenuo da se u okviru ove manifestacije razvijaju i jačaju bratski odnosi našeg grada sa ljudima dobre volje u našem užem ali i širem okruženju.



„Šestu godinu sam ovde. Specijalizovao sam freskoslikarstvo. Ovom prilikom sam radio kopije fresaka  – Arhangela Mihajla iz Gračanice i Belog Anđela.  Impresije su jako lepe i dobre. Sve smo bolji i bolji, druženje je sve bolje i bolje komunikacija je iz godine u godinu sve bolja, poznajemo se sve bolje“,  kaže Đorđe Marjanović iz Pirota.



Jedan od najstarijih učesnika kolonije Siniša Krunić Kele kaže da je ovog puta poseban akcent stavljen na Dečju likovnu koloniju koja se ove godine organizuje prvi put.



„Deca su bila sjajna, zainteresovana. Ja se vrlo rado odazivam na pozive sa Kosova. Prvo zato što Kosovo volim i zato što osećam moralnu obavezu da se odazovem i tako će biti sve dok to traje“ rekao je ovaj umetnik iz Vršca koji je ovog puta ostavio dva kako kaže „neutralna pejzaža“.



A sa dečje likovne kolonije, kao zalog budućnosti kolonije, ostala e slika Visokih Dečana  jedanaestogodišnje Nikoline Jovanović iz Kosovske Mitrovice. Ona je došla kao učesnik Dečje, a postala  jedan od najozbiljnijih i najmarljivijih slikara likovne kolonije „Mladen Popović“.



„Ovo je prvi put da mi se pružila prilika da učestvujem na koloniji sa slikarima i da uz njihovu pomoć naslikam svoju prvu sliku koja mi mnogo znači“, kaže mala Nikolina i podvlači da je prijateljstvo sa njenom starijom koleginicom Suzanom Pavlović iz Niša nešto najlepše što joj se desilo.



Koliko su se kroz zajedničke afinitete prema slikarstvu zbližile, najbolje govori činjenica da im ni kamere ni mnoštvo ljudi, nisu zasmetali da se sa suzama oproste jedna od druge.



Kolonija je završena sa bilansom – dvanaest zadovoljnih umetnika, četrdeset slika i jedno divno prijateljstvo.



U okviru Sabora, večeras se nastavlja Sabor folklora i Pesnički susreti „Aleksandar Aca Despotović “ koji su ove godine okupili mnoštvo pesnika iz cele zemlje ali i regiona.



Organizator 24. Sabora kulturnog narodnog stvaralaštva Srbije je KC „Dragica Žarković“ a pokrovitelj Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.


Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva