:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Mart 26, 2015   16:30

0

153

Goran Nikolić "Ekonomija krize"

Božović je primetio da su knjige na temu ekonomije postale veoma čitane i tražene, a Nikolićeva knjiga je posebno zanimljiva, jer se bavi aktuelnom ekonomskom krizom kod nas i u svetu i demistifikacijom ekonomskih mitova.

"Ekonomija krize" je provokativna knjiga, ocenio je Božović, jer "njen autor poseduje intelektualnu smelost da raskrinka opšta mesta, klišee i utemeljena je na neoborivim argumentima".

Božović je primetio da autor na intrigantan način preispituje teme kao što su da li je bolje biti mala ekonomija, da li lepi i visoki zarađuju više, da li nas novac čini srećnim, da li budućnost srpske ekonomije zavisi od žena, da li je smanjivanje radne sedmice san ili skora stvarnost, da li su različita ekonomska gledišta zaista nepremostiva.

"Najizazovnija tema u knjizi jeste istraživanje porekla, uzroka trajnosti i posledica najpopularnijih ekonomskih mitova", istakao je Božović.

On je naglasio da je Nikolić pokazao kako su neki od mitova oblikovali iskustva čitavih generacija i naroda, kao što su oni o značaju strane pomoći, o direktnim stranim investicijama, o ulozi infrastrukture u ekonomskom razvoju, o ubrzavanju tehnološkog napretka, o sporednoj ulozi države u inovacijama, o predimenzioniranom javnom sektoru u Srbiji, o endemskoj korupciji u Srbiji, o zlatnim sedamdesetim ili o neradnim Srbima.

"Govoreći o uzrocima i posledicama ekonomske krize, Nikolić raspravlja o rebalansu globalne ekonomske moći i poziciji SAD, Kine, Rusije, Evrope, zemalja BRIKS u novim okolnostima, o posledicama nejednakosti, o godinama koje je pojela kriza i o tome kako će živeti naša deca", kazao je Božović.

Prezimenjak Ivan Nikolić predstavio je autora knjige kao iskusnog pisca koji je već štampao sedam naslova i redovno piše analitičke tekstove za mnoge domaće pisane medije.

Ivan Nikolić smatra da je važan kvalitet u delima Gorana Nikolića što uvek posmatra ekonomske teme iz geopolitičkog ugla i tako može da razmatra odgovore na pitanja: gde smo bili i gde ćemo biti.

Za njega je karakteristično, smatra njegov kolega sa Instituta za evropske studije u Beogradu, što uvek ima u vidu gde su interesi Srbije i što ima svoj lični stav koji je spreman da brani bez obzira da li je to trenutno oportuno ili nije.

Goran Nikolić je kazao da on misli da je od stavranja Jugoslavije najviše profitirao Beograd jer je kao prestonica u njega najviše investirano i to je trajno ostalo Srbiji. On je primetio da su sve prestonice nekadašnjih velikih država (Austrija, SSSR, Mađarska...) ostale važni centri i posle raspada tih zemalja.

Takođe, on tvrdi da nema boljitka bez razvoja proizvodnje u kojoj bi našlo posao barem 50.000 radnika koji bi trošenjem svojih plata podstakli trgovinu, industriju zabave, turizam i ugostiteljstvo.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva