:

:

TV Most

Foto: Ostaci Upravne zgrade na Golom otoku ( jutarnji.hr

clock

Mart 31, 2015   12:05

0

326

Golootočki stradalnik odlukom suda rehabilitovan

Ugledni prosvetni radnik, Andrija Bošković, te 1951. godine lišen je slobode na tri meseca, a u cilju prevaspitavanja upućen je na društveno koristan rad u trajanju od dve godine.

U obrazloženju Rešenja stoji da je Bošković rovario, agitovao i unosio nespokojstvo kod građanstva u vezi sa rezolucijom IB. Aktivno je radio, ilegalno u cilju rušenja postojećeg poretka u FNRJ.

Zbog toga je na Golom otoku preživeo svu golgotu, a represije su nastavljene i po povratku.

Predrag Bošković, sin koji je kod suda u Negotinu, gde je živeo i stekao penziju, podneo zahtev za rehaabilitaciju, kaže da je dokazana istina da njegov otac nije bio narodni neprijatelj.

"Bio je narodni prijatelj. Što je i dokazao radeći savesno kao prosvetni radnik u ovom kraju. Zahvaljujući njemu leštanska škola je bila na velikom glasu."

Na naše pitanje kada je pokojnom Andriji Boškoviću prestala služba Predrag kaže:

"Po sili zakona oteran je 1974. godine. Dva puta je odgovarao za istu, navodnu, grešku. Prvi put pedesete, a drugi sedamdeset četvrte. Došao sam iz Armije i on je tada, po naredbi Mahmuta Bakalija, da se počiste svi Infobirovci,otišao sa posla nastavnika. Time je naneta neprocenjiva šteta mladim generacijama", rekao nam je Predrag i na kraju dodao:

" Možda je malo neskromno da hvalim svoga oca, ali činjenice su takve da o njegovom radu ima samo reči hvale."

Porodica, sada pokojnog, golootočkog stradalnika obradovala se ovakvoj odluci suda i spravom se svi nadaju, da će se posle skidanja ljage, naći rešenje i da će se unuci, od kojih je njih troje u Beču, vratiti u rodni kraj dede koji je među stanovnicima Leška bio cenjen i poštovan.

Andrija Bošković preminuo je 10. septembra 2005.godine u Lešku. Nije dočekao odluku suda da je neopravdano lišen slobode i svih građanskih prava.

Grupa građana iz ove varošice na Ibru pokrenula je inicijativu da se jednoj ulici da ime Andrije Boškovića.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva