:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2017   12:05

0

197

Gojkovićeva: Srbija će živeti bolje u 2018. godini


Govoreći na konferenciji "Ekonomist - Svet u 2018", Gojkovićeva je navela da je današnje vreme, vreme promenljive geopolitičke relanosti u kome prete globalne opasnosti poput terorizma, sajber kriminala, migracija, klimatskih promena...




Ti izazovi, kaže, ne zaobilaze ni Srbiju, koja zajedno sa ostatkom sveta mora da nađe odgovor na njih.



"Sama EU se suočava sa političkim, ekonomskim i bezbednosnim izazovima...Bregzit, Katalonija, sve nas to opominje da moramo da sagledamo u svim ovim okolnostima poziciju Srbije polazeći od naših nacionalnih i državnih interesa", navela je Gojkovićeva.



Kao najvažnije ciljeve u narednoj godini je označila očuvanje samostalne spoljne politike, kao i regionalne stabilnosti, ali i održanje kursa fiskalne stabilnosti i ekonomskog rasta.



Najvažniji spoljnopolitički ciljevi Srbije u narednoj godini ostaju, kazala je, članstvo u EU, kao i očuvanje najboljih odnosa sa Rusijom, Kinom i SAD.



Predsednica parlamenta je ukazala da je juče zaključena rasprava o budžetu pokazala da su "hrabre reforme koje je pokrenuo Aleksandara Vučić dovele do stabilizacije javnih finansija, povećanja plata i penzija, direktnih stranih investicija".



"Možemo reći da će Srbija živeti bolje u 2018. Mi ćemo raditi na poboljšanju privrednog ambijenta, tu se Srbija nalazi na dobrom putu. Srbija želi da sarađuje sa svojim neposrednim okruženjem i čitavom međunarodnom zajednicom, a jedan od prioriteta su dobri odnosi u regionu", navela je.



Ocenila je da se saradnja u regionu unapređuje, ali ne brzinom kojom bismo, kako je rekla, mi hteli.



I dalje, primetila je, ima teznija, neprimerene retorike, ali je smatra važno da Srbija istrajava u stavu da moramo da pronađemo zajedničke interese i da se region, pre svega ekonomski, poveže.



Zaključuje da u svetu u kome je nepredvidivost jedina izvesnost, moguće dati odgovore na izazove samo kroz hrabre, odlučene i otvorene odgovore.



"Samo tako Srbija može da ispuni očekivanja građana, da održimo mir i stabilnost jer je to ključ napretka i razvoja za nas i naš region", kazala je Gojkovićeva.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva