:

:

TV Most

clock

Maj 16, 2018   12:05

0

132

Gojković u Istanbulu sa predsednicima parlamenata CES


Gojković je, povodom 25 godina ove organizacije, ukazala da je PSCES zasnovana na jasnom prepoznavanju značaja regionalnog karaktera izgradnje stabilnosti i razvoja, kao i da je pokrenuta neposredno nakon velikih promena na evropskom kontinentu, uz uverenost da će snažnija ekonomska saradnja među crnomorskim državama ojačati mir i ukupni napredak u regionu.


"Ostvarenju ove inicijative smo pristupili polazeći od zajedničkih interesa i geografske blizine, kao i zajedničnog istorijskog i kulturnog nasleđa i tradicije", rekla je Gojković u obraćanju predsednicima parlamenata.


 


Predsednica Skupštine Srbije naglasila je da je potrebno da zemlje članice ulože napore na planiranju zajedničkih projekata koji će biti usmereni ka punom korišćenju potencijala saradnje.


 


Gojković je napomenula da se danas suočavamo sa brojnim izazovima, kao što su terorizam, ekstremizam, separatizam, posledice ekonomske krize, migracije i da upravo ti izazovi možda uverljivije nego ikada svedoče o neophodnosti solidarnog i zajedničkog pristupa.


 


Gojković je podsetila da je važan rezultat dosadašnjeg rada jačanje i proširenje saradnje, kao i razmena iskustava sa drugim međunarodnim parlamentarnim organizacijama, a u tome je doprinos dala i Skupština Srbije tokom predsedavanja u drugoj polovini 2016. godine.


 


Na ceremoniji, povodom 25 godina postojanja organizacije, predsednici Narodne skupštine Republike Srbije dodeljen je orden časti Parlamentarne skupštine Centralno ekonomske saradnje.


 


Predsednica Narodne skupštine na marginama Konferencije razgovarala je sa predsednikom Velike Narodne skupštine Turske Ismailom Karamanom, predsednicima parlamenata Gruzije Iraklijem Kobahidzeom, Moldavije Andrianom Kanduom i Azerbejdžana Oktajom Asadovim o razvoju parlamentarne saradnje i unapređenju odnoa. Gojković je imala susret sa predsednikom Senata Rumunije Kalinom Popesku–Tarićeanuom, koji je istakao da Rumunija podržava evropske integracije Srbije i da je spremna da pomogne na tom putu.


 


U delegaciji Skupštine Srbije je i šef stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorsko ekonomske saradnje Igor Bečić.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva