:

:

TV Most

Foto: alo.rs

clock

Decembar 06, 2017   12:05

0

201

Gojković: Svako nasilje u društvu mora biti žigosano



Gojkovićeva je govorila na tribini "Srbija protiv nasilja nad ženama", koju je organizovala Srpska napredna stranka u cilju podizanja svesti o temi koja, kako je istakla, ne sme biti tabu tema.



Prema njenim rečima, Zakon protiv nasilja u porodici, koji je stupio na snagu 1. juna, za šest meseci je pokazao dobre rezultate, dodajući da je njegovim sprovođenjem zabeleženo 17.000 slučajeva nasilja u porodici.



Kako je istakla Gojkovićeva, sudije su do sada izrekle 6.000 hitnih mera i 6.000 nasilnika je udaljeno od svog doma.



"Nasilje se u našem društvu neće tolerisati. Svako nasilje mora biti žigosano, žrtva mora ostati u svom domu, a nasilnik van njega", naglasila je Gojkovićeva.



Takođe, Gojkovićeva je pohvalila rad državnih organa, podsećajući da je prošle godine čak 36 žena izgubilo život u porodičnom nasilju, te da je zahvaljujući njihovim intervencijama ove godine taj broj niži.



"Nulta tolerancija prema nasilju je državni i društveni cilj. U Srbiji se mora suzbiti svaki oblik nasilja nad ženama, a prevencija ima bitnu ulogu u tome", rekla je predsednica parlamenta i naglasila da je rad na većoj prevenciji pokrenut na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića.



Gojković je navela da Srbija može da se pohvali u svojoj odlučnosti da se nasilje nad ženama smanji, te da koordinisana akcija Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za socijalna i boračka pitanja i svih ostalih organa tome posebno doprinosi.



Predsednica Narodne skupštine je podsetila da je nasilja bilo i ranije, ali da se o njemu u medijima nije toliko pisalo, dok danas mediji u borbi za senzacijom i tiražom, sve više pišu o nasilju, pa tako stvaraju utisak, kaže Gojković, da ga ima više nego ranije.



"Ranije je bilo sramota da vas tuku, a danas nije sramota priznati da smo žrtva nasilja. I ja sam nedavno u parlamentu bila žrtva nasilja od strane poslanika Dveri, zbog toga sam sklonila sako i pokazala modricu, jer se ne smemo stideti toga da smo žrtve nasilja", poručila je Gojkovićeva na tribini.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva