:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2017   12:05

0

119

Gojković: Srbija opredeljena za politiku vojne neutralnosti

Gojkovićeva je, navodi se u saopštenju, razgovarala sa Alijem koji u Srbiji boravi u okviru posete članova Pododbora za tranziciju i razvoj Odbora za ekonomiju i bezbednost PS NATO, koji rade na pripremi izveštaja "Ekonomska tranzicija na Zapadnom Balkanu" i ukazala da stalna delegacija Skupštine Srbije pri PS NATO aktivno i redovno učestvuje u radu te skupštine.

Ona je, u tom kontekstu, izrazila očekivanje da će izveštaj biti izbalansiran i konstruktivan imajući u vidu zalaganje Srbije po pitanjima regionalne bezbednosti, napretkom u ekonomskim reformama i evrointegracijama, kao i ulogom Srbije u rešavanju migrantske krize.

Gojkovićeva je naglasila da je Srbija opredeljena za politiku vojne neutralnosti, kao i da u tom okviru razvija saradnju sa NATO-om, u sklopu raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir, što doprinosi očuvanju regionalne stabilnosti.

Predsednica Narodne skupštine rekla je i da izborni rezultati na KiM predstavljaju izazov za procese pregovora kojima je naša strana posvećena, kao i da ćemo insistirati na primeni dogovorenih rešenja kao što je formiranje ZSO.

Predsednik PS Paolo Ali je naglasio značaj saradnje između parlamenta Srbije i PS NATO i napomenuo da ta organizacija pridaje pažnju Zapadnom Balkanu imajući u vidu da je stabilnost ovog regiona važna za stabilnost čitave Evrope, pri čemu je Srbija ključna zemlja.

Ali je napomenuo da je saradnja Srbije sa organizacijom NATO-a značajna imajući u vidu zajedničke izazove terorizma, migrantske krize, pitanja "sajber" bezbednosti i mnoga druga.

Predsednik PS NATO-a istakao je značaj evrointegracija Srbije i izrazio uverenje da Evropa neće biti potpuna bez integracije Zapadnog Balkana, ukazujući da je Srbija ostvarila značajan napredak poslednjih godina u oblasti ekonomije i stabilizaciji finansija.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva