:

:

TV Most

Foto: Tanjug/Narodna Skupština Srbije

clock

Februar 14, 2018   12:05

0

118

Gojković s izraelskim kolegom o saradnji, Holokaustu...


Gojković i Edelštajn, na čiji poziv predsednica Skupštine Srbije boravi u poseti Izraelu, saglasili su se i da njena poseta, koja je prva poseta predsednika skupštine od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa pre 26 godina, otvara nove mogućnosti saradnje i produbljivanja odnosa.


Kako se navodi u saopštenju skupštine, Gojković i Edelštajn su istakli da je od velikog značaja suprotstavljanje svakom pokušaju revizionizma, kao i negovanje sećanja na žrtve Holokausta.


Predsednica Narodne skupštine je ukazala da je Srbija donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika čime je, ocenila je, iskoračila u ovom pitanju u evropskim okvirima.


Naglasila je i da je u pripremi zakon o memorijalnom centru Staro sajmište, čija izgradnja je od velikog značaja i za Srbiju i za Izrael.


Gojković je istakla da je važno negovati istorijske veze dva naroda i razvijati dinamičniju saradnju odbora, delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, kao i grupa prijateljstava, kao važne spone u parlamentarnim odnosima.


Edelštajn je ocenio da su veze između dve države bliske i da nastavljaju da se razvijaju, a da su potencijali za saradnju veliki i da je važno da se u budućnosti razvijaju, posebno na polju ekonomije, trgovine, turizma i kulture.


On je istakao da Kneset pridaje veliki značaj saradnji sa Skupštinom Srbije, i zahvalio Parlamentu na organizovanju godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i Izraela.


Predsednik Kneseta je zahvalio na čvrstoj podršci protiv svakog ispoljavanja antisemitizma, kao i na negovanju sećanja na Holokaust i istakao da je Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, koji je srpski parlament jednoglasno doneo 2016. godine, jedinstven i važan zakon, koji može da posluži kao uzor za sve zemlje Evrope.


Predsednici dva parlamenta razgovarali su o saradnji u oblasti ekonomije i založili se da dve vlade posebno razmotre produbljivanje saradnje u domenu IT sektora, inovacija, građevine, poljoprivrede i turizma, dodaje se u saopštenju.


Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da više od 70 kompanija iz Izraela posluje u Srbiji, kao i da je zabeležen veliki rast turista iz Izraela koji posećuju Beograd.


Gojković je imala odvojene susrete sa poslanikom Kneseta i liderom opozicije Isakom Hercogom, kao i članom Kneseta i predsednikom partije „"Ješ Atid" Jair Lapidom.


Ona je, takođe, učestvovala na panelu o temama rodne ravnopravnosti i prava dece, u organizaciji Odbora za rodnu ravnopravnost i Odbora za prava deteta Kneseta.


Gojković je sa poslanicima i članovima ovih odbora razmenila iskustva po pitanju rodne ravnopravnosti i unapređenju zakonodavstva u ovoj oblasti i istakla da je važno da parlamenti donose primenjive zakone koji će moći da se sprovode u svakom delu zemlje i svim segmentima društva.


U delegaciji Narodne skupštine je i potpredsednik parlamenta i predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom Vladimir Marinković, dodaje se u saopštenju.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva