:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jun 18, 2018   14:29

0

133

Gojković: Pronađene dve fotelje ukradene 5. oktobra


Maja Gojković je istakla da su 5. oktobra, prilikom paljenja Narodne skupštine, iz tog zdanja ukradena mnogobrojna umetnička dela, mobilijar, kao i predmeti koji su poklon stranih delegacija i dodala da je time državi naneta nesaglediva štata, jer su ukradeni značajni predmeti iz kulturnog nasleđa Srbije.



"Tu se nalazi 55 umetničkih slika Petra Lubarde, Milana Konjovića, Zore Petrović, Milana Keča, Milića od Mačve i mnoge druge, kao i četiri dela, među njima i poznati 'Salon' Kneza Pavla od čiste slonovače, koji je stajao u diplomatskom salonu", rekla je Gojkovićeva.



Ona je dodala da je jedna fotelja pronađena u beogradskom naselju Kaluđerica prilikom racije MUP-a.



Tada je, kaže, pronađena određena količina narkotika i oružja, kao i fotelja na kojoj su inventarske tablice, što dokazuje da je ona vlasništvo Narodne skupštine.



"Posle 18 godina, uspeli smo da vratimo jedan od desetine i desetine nestalih predmeta. Tu su vrlo skupocene lampe, stolovi, nameštaj s početka 20. veka, sve što je nestalo iz parlamenta je od neprocenjive vrednosti", istakla je ona.



Druga fotelja je, prema rečima Maje Gojković, pronađena u petak, 15. juna, preko sajta "Kupujem–prodajem". Fotelju na tom sajtu primetio je skupštinski službenik koji nije hteo pred medije, ali je poručio da neće odustati od vraćanja svih ukradenih predmeta.



"Sa gospođom koja je kupila fotelju razgovarala sam lično istog dana i zamolila je da donese fotelju, što je ona i učinila", rekla je Gojkovićeva i apelovala na građane da paze šta kupuju i da, ukoliko primete inventarsku oznaku, stupe u kontakt sa Skupštinom.



Gojkovićeva veruje da će pronalazak umetničkih slika ići teže, jer se njihova prodaja uglavnom ne oglašava putem sajtova i poručila da se građani zainteresuju kod svojih poznanika ukoliko primete da imaju sliku Konjovića, Lubarde, Zore Petrović...



"A možda proradi građanska svest nekog ko je učestvovao u nemilim događajima 5. oktobra", rekla je ona i dodala da su ljudi koji su krali znali vrednost tih umetnina i da nije reč o amaterima.



Gojkovićeva je dodala da će se potruditi da nađu sredstva da se u Narodnoj skupštini napravi izložba onoga što je oduzeto, te da će se nastojati da, u saradnji sa medijima, fotografije i spiskovi budu dostupni svim građanima u cilju vraćanja našeg kulturnog nasleđa.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva