:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2018   12:05

0

117

Gojković: Od septembra održivi razvoj kao izborni predmet


Otvarajući regionalni seminar o Ciljevima održivog razvoja za parlamente centralne i istočne Evrope koji se održava u Skupštini Srbije, Gojkovićeva je rekla da posebno mesto među tim ciljevima zauzima upravo smanjenje siromaštva, kao i obezbeđivanje zdravog života i izgradnja infrastrukture kako bi se unapredila ekonomija regiona.




 Kako je rekla, primena ciljeva ne predstavlja samo ispunjavanje agende 2030 već se na taj način pokreće razvoj zemlje i unapređuju se uslovi života građana uz sprovođenje reformi.


Gojkovićeva je istakla da je skupština posvećena ispunjavanju obaveza, te da je deset odbora do sada razamtralo svoju ulogu nadzora nad uspostavljanjem održivog razvoja, među kojima su odbor za prava deteta, odbor za zdravlje, odbor za zaštitu životne sredine...



"Poslanici će biti uključeni u određivanju prioriteta u održivom razvoju", rekla je ona.



U planu je, kaže, neposredan dijalog sa građanima u gradovima i opštinama u kojima će poslanici razgovarati o značaju i implementaciji održivog razvoja u vezi sa mladima.



Ukazala je i da je u okviru reforme obrazovanja predviđeno da od septembra održivi razvoj bude jedan od izbornih predmeta.



Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je na konferenciji da se ciljevi održivog razvoja odnose na običnog čoveka.



Najveću korist će, prema njenim rečima, imati marginalne grupe.



"Ciljevi su smanjenje siromaštva, obezbeđivanje dostojanstvenog rada, jačanje institucija, podizanje ekonomije. To su sve konkretne stvari koje pomažu običnom čoveku da živi bolje", rekla je Đukić Dejanović.



Ministarka ukazuje da Vlada Srbije radeći na ostvarivanju tih ciljeva istovremeno radi na približavanju Srbije Evropskoj uniji, jer su agenda 2030 i proces evropskih integracija u skladu.



Predsednica Interparlamentarne unije Gabrijela Kuevas Baron kaže da je agenda 2030 jedna vrsta sporazuma koja može da promeni sve zajednice, zemlje regiona i ceo svet ukoliko se budu sproveli ciljevi koji su tu definisani.



Ona je istakla da je ovaj region imao najviše sastanaka u vezi sa definisanjem održivog razvoja.



Prema njenim rečima, ciljevi iz agende 2030 su važni i za demokratiju bez koje ne može da se ostvari mir i razvoj.



Stalna koordinatorka UN za Srbiju Karla Herši istakla je ključnu ulogu koju imaju parlamenti, posebno kada je reč o usvajanju zakona i budžeta.



"Vidimo da će parlament nastaviti da bude ključni akter u ostvarivanju ciljeva. Na Zapadnom Balkanu ostvarivanje ciljeva je snazno povezano sa reformama koje se odvijaju na putu ka Evropkoj uniji", rekla je ona.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva