:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2018   12:45

0

211

Gojković: Nuklearna energija samo u miroljubive svrhe


Maja Gojković, koja kao šef delegacije Srbije učestvuje na godišnjem zasedanju 62. Generalne konferencije MAAE, naglasila je u obraćanju da zaštita zdravlja, zaštita životne sredine i obezbeđivanje uslova da se nuklearna energija koristi isključivo u miroljubive svrhe i za postizanje globalnog mira, prosperiteta i za dobrobit budućih generacija, ostaju prioritetni ciljevi naše zemlje, saopšteno je iz parlamenta.



Gojković je istakla da je Srbija ostvarila napredak u ovoj oblasti i da je za godinu dana donela tri važna zakona, među kojima je Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola uz Sporazum o primeni garantija, uz Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja, što je ubedljiv dokaz značaja koji naša zemlja pridaje snažnom suprotstavljanju nuklearnom terorizmu, naglašavanju značaja nuklearne bezbednosti i aktivnostima u pravcu podizanja svesti o značaju nuklearne bezbednosti.



Napomenula je da je Srbija donela Zakon o potvrđivanju Konvencije o nuklearnoj sigurnosti i Zakon o potvrđivanju Zajedničke konvencije o sigurnosti upravljanja isluženim nuklearnim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom, i usvojila Plan za delovanje u slučaju akcidenta.



Predsednica parlamenta je ukazala da je na taj način postavljen pravni osnov za unapređenje i proširenje učešća naše zemlje u implementaciji mera nuklearne sigurnosti na globalnom nivou.



Gojkovićeva je istakla da Srbija ostaje privržena jačanju svog nacionalnog pravnog i regulatornog okvira u oblasti radijacione i nuklearne sigurnosti i bezbednosti, u skladu sa međunarodnim standardima i pravom Evropske unije, navodi se u saopštenju.


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva