:

:

TV Most

clock

April 20, 2018   12:05

0

132

Gojković: Nema modernizacije društva bez nauke


"Nema modernizacije društva bez oslanjanja na obrazovanje i nauku. Naš zadatak je da obezbedimo temelje razvoja čitavog našeg društva i države zasnovanog na znanju", rekla je predsednica parlamenta.



Bez toga, rekla je, Srbija neće moći da se dinamično razvija i uhvati korak sa najrazvijenijim zemljama.



Istakla je da je poseban izazov koji zahteva pažnju države ostanak mladih, obrazovanih ljudi, posebno naučnika, jer smo svedoci da se "odliv mozgova" ne zaustavlja ni samim ulaskom u EU.



Gojkovićeva je poručila da je ulaganje u obrazovanje i nauku najbolja investicija i preduslov daljeg napretka i razvoja Srbije.



Institut "Vinča" je bio i ostao najznačajnija naučna isntitucija, koja zahvaljujući svojim naučnim radom i rezultatima predsavlja ponos Srbije, navela je Gojkovićeva.



"Danas, kada govorimo o počecima rada Instituta, teško je navesti sve uspehe, radove i projekte, sva istraživanja koja su našla primenu u našim životima, a trebalo bi nam još više vremena da spomenemo sva imena istraživača i načnika, koji su svojim radom i posećenošću postavili temelje te naučne kuće", rekla je Gojković.



Podsetila je da je prvi računar napravljen u Vinči i da je Jugoslavija tada bila jedna od retkih zemalja koja je samostalno napravila nueklarni reaktor, što je upisalo Vinču na posebnu stranicu svetske naučne istorije.



"Ova prestižna institucija i danas je naš prozor u budućnost", poručila je predsednica parlamenta i dodala da je lično imala priliku da se uveri da je Institut danas savremena kuća znanja, koja ide u korak sa svetom.



"Posebno nas čini ponosnim što je u Vinči u toku projekat, koji finansira EU, a u okviru kojeg naši naučnici, zajedno sa partnerima iz Francuske, Velike Britanije i Austrije, rade na ispitivanju materijala pod ekstremnim uslovima, koji ulaze u konstrukciju kosmičkih letelica", rekla je Gojkovićeva.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva