:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Maj 14, 2018   12:05

0

193

Gojković: Dokazati posledice bombardovanja


Istinu o bombardovanju pokušaće da utvrdi Komisija o čijem sastavu će danas raspravljati poslanici.



Predsednik Aleksandar Vučić je ocenio da je municija sa osiromašenim uranijumom jedan od razlog porasta maligniteta, posebno kod dece i da će se to teško dokazati. 



Gostujući u Dnevniku RTS-a, Maja Gojković je rekla da je ubeđena da će poslanici uspeti u tome.



"Mi sada u raspravi govorimo o potrebi formiranja Komisije na parlamentarnom nuvou, koja ima zahtevan adatak da istraži posledice bombardovanja iz 1999. godine na zdravlje i životnu sredinu s posebnim osvrtom na upotrebu projektila sa osiromašenim urnijumom", rekla Gojković.



Nešto što nam pomaže u poslu je izveštaj italijanskog parlamenta, države jedne od članice NATO-a koje su učestvovale u bombardovanju, koje su posle višegodišnjeg ispitivanja i svedočenja vojnika, dokazali da su italijanski vojnici umirali, obolevali i obolevaju od posledica toga što su boravili na područjima na kojima su korišćeni projektili sa obogaćenim urnaijumom, između ostalog i na KiM, istakla je predsednica Skupštine.



To je obiman izveštaj, kaže Gojkovićeva i dodaje da ono što je frapantno je da je po njihovim podacima, oko 4.000 vojnika obolelih od raznih malignih oboljenja, a oko 300 vojnika je izgubilo život zato što su boravili na područjima a nisu imali nikakvu zaštitu za razliku od pojedinih drugih stranih vojnih trupa.



Komisija treba da predloži prve mere za dve godine.



Italijanski parlament je radio u nekoliko saziva i to je zahtevan posao, istakla je ona. Pitanje je zašto to niko ranije nije pokrenuo, ali doktor Darko Laketić je posvećen tom poslu i ima neke polazne osnove, rekla je Gojković.



"Izveštaj smo uspeli zajedno da dobijemo, razgovor je obavljen sa italijanskim senatorom koji je vodio ovaj težak posao i nije mu bilo lako jer je bilo i otpora u svemu tome, tako da prvi preliminarmni izveštaj bi trebalo da se prikaže Skupštini, da se diskutuje o tome ali da javnost Srbije bude upoznata do kakvih podataka smo došli", kaže predsednica parlamenta.



Ubeđena je da će se dokazati jednim suštinskim radom i posvećenim radom poslanika da ima uticaja bombardovanje osiromašenim uranijumom naše države i naših građana na porast malignih oboljenja.



Novac će biti obezbeđen iz budžeta. Podseća da u svetu, što se tiče takvih komisija, ljudi dolaze da svedoče. Italijanski senator je rekao, u razgovoru sa Darkom Laketićem, da će doći da svedoči.



"Mi imamo obavezu prema građanima Srbije da im nakon iscrpnog rada saopštimo istinu jer je to zločin bez presedana, koristiti osiromašeni uranijum i ubijati ljude, ne samo fizički nego i kažnjavati i generacije koje dolaze i od toga ne treba bežati", istakla je Gojković.



Prema njenim rečima, istraživanje je okrenuto ka istini koju dugujemo građanima Srbije.



"Poslednjih nekoliko meseci sa Darkom Laketićem suštinski sam se zainterosovana za ovu temu, o kojoj govore mnogobrojni naši doktori i stručnjaci već godinama i upozoravaju da sigurno postiji uzročno-posledična veza između bombardovanja i oboljevanja, videla sam izveštaje koji postoje u okviru UN, u okvuru Agencije koja se bavi zaštitom životne sredine, koji su iz političkih razloga sakriveni ili kako piše u italijanskom iuzveštaju sakaćeni da građani njihovih država ne bi saznali pravu istinu", kaže ona.



Poslanici opozicije su najavili podršku Komisiju.



"Očekujem da krajem nedelje kada se završi rasprava odmah izglasamo odluku o formiranju Komisije, da bi doktor Darko Laketić mogao sa svojim predlogom o sastavu poslaničke Komisije da izađe do kraja ove sedmnice. Takav je plan i nadam se da ćemo ga zajedničkim naporima ispuniti", zaključila je Maja Gojković.



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva