:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2017   17:05

0

150

Gnjilane:Za tri četiri dana gotova žetva

Ratare je kao retko koje godine poslužilo sunčano i suvo vreme, tako da su ovogodišnji berićet smestili u svoje ambare u optimalno vreme.

Zoran Cvetanović iz Šilova je među poslednjima završio sa žetvom. Kaže da su prinosi nešto manji u odnosu na prošlu godinu, naročito na onim parcelama gde je bačeno seme dobijeno od strane kosovskog ministarstva poljoprivrede. Ipak, pojedine parcele su dobro rodile.

"Malo je podbacio rod ove godine. Prinosi su oko 4 tone po hektaru. Prošla godina je bila mnogo bolja.Najvažnije je da je rod dobro sazreo, nema velike vlažnosti i izuzetno je dobro", kaže Zoran
Već nekoliko godina unazad cena kombajniranja se ne menja i iznosi 100 evra po hektaru. Da je posao isplativ govori i činjenica da samo u Šilovu, srpskom selu nadomak Gnjilana, u kojem živi oko 300 porodica, trenutno ima čak 12 kombajna a posla ima za sve."Dnevno požnjemo od 6-8 hektara, ukoliko nemamo kvarove. Može i više kada idemo redom, mislim kada su njiva do njive, kaže kombajner Predrag Fremić.

Mnogi poljoprivrednici, koji nemaju stoku, da bi izbegli dodatne troškove baliranja, slamu ostavljaju na njivama.
Inače, za razliku od ravničarskih, žetva u brdskoplaninskim predelima Kosovskog Pomoravlja počela je i ove godine nešto kasnije, u proseku za desetak dana.

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva