:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Mart 31, 2015   12:05

0

118

Glavaš na slobodi

Glavaš nije, posle puštanja iz zatvorske bolnice, gde je prebačen zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, odvezen u zatvor Remetinec, već je nešto posle 16 sati, ušao u automobil stranačkih kolega iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) i krenuo prema Osijeku, prenela je Hina.

Predsednik saborskog Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić izjavio je Hini da Glavaš putuje u Slavoniju u "privatnom automobilu".

"Dobro je raspoložen, iako fizički slab, a u Osijeku će otići kod doktora", kazao je Salapić.

Na Fejsbuk profilu Glavaša je objavljeno da je, napuštajući zatvor, novinarima rekao kako ga ne bi iznenadilo da ga iduće sedmice i sedmi put pritvore.

Advokat Glavaša, Višnja Drenški Lasan, rekla je ranije danas da je Veće uvažilo argumentaciju odbrane da je veza između presude Vrhovnog suda i naknadno određenog istražnog zatvora toliko slaba da je jedva vidljiva, pa je prihvatilo novi argument obrane da bi Glavaš, da je 18. marta 2015. još bio na izdržavanju kazne u BiH, u međuvremenu i bio pušten na uslovni otpust.

Tužilac Silvio Sušac objasnio je da se Vanraspravno veće, ukidajući Glavašu istražni zatvor, prvenstveno vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali je dodao da se Državno tužilaštvo ne slaže s takvom odlukom i najavio da će nakon što primi pisano rešenje podneti žalbu.

Glavaš je u istražnom zatvoru od 5. marta kada je počeo štrajk glađu, a zbog narušenog zdravlja u nedelju je ponovo prevezen u zatvorsku bolnicu.

Istražni zatvor mu je određen jer je Vrhovni sud početkom marta zaključio da je, po Zakonu o krivičnom postupku, takva mera obavezna za sve okrivljene kojima je izrečena kazna veća od pet godina.

Nakon što je Ustavni sud u januaru ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima "garaža" i "selotejp" od osam godina zatvora, na osnovu koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva