:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 18, 2015   12:05

0

114

Glasnik poklanja knjige školskim bibliotekama

Koliko će knjiga biti donirano, zavisi od toga u kojoj meri će se odazvati društveno odgovorne kompanije, a uz svaku kupljenu knjigu Službeni glasnik će darivati pet.

Prema rečima v.d. direktora te institucije Jelene Trivan najveći deo akcije Službeni glasnik će pokriti iz svojih sredstava.

Ona je podsetila da je ta kuća u prethodnim godinama došla u žižu javnosti na jedan nepopularan način sa pričom o tome da će knjige tog preduzeća biti uništene jer se nalaze na lageru i da ne postoji čitalačka publika za njih.

"Dolazeći na ovo mesto najavila sam ovu akciju sa idejom da knjižni fond i knjige koje poseduje Službeni glasnik dođu do krajnjih korisnika i onih kojima su najpotrebnije imajući u vidu da su u Srbiji - zemlji ekonomskih problema, sve manji i manji budžeti za opremanje biblioteka i nabavku novih knjiga", rekla je Trivan Tanjugu.

Kako je istakla, najdramatičnija situacija u Srbiji je trenutno u školskim bibliotekama zato što ne postoji obavezni otkup i zato što su one prepuštene lokalnim samoupravama koje najčešće nemaju novac za obnavljanje fondova.

Zbog toga u nekim školskim bibliotekama 20 godina nije kupljena ni jedna knjiga, pa niti učenici imaju lektiru, niti profesori imaju stručnu literaturu.

"Smatram da je obaveza Službenog glasnika da pomogne državi u rešavanju ovog problema", istakla je Trivan, ukazavši da je Glasnik nekada tražio da se taj problem reši tako što će mu država obezbediti da ne mora da plaća PDV na knjige.

V.d. direktora Službenog glasnika smatra da je to nepošteno i da dovodi do daljeg budžetskog deficita i ističe da to javno preduzeće treba državi da pomaže.

"Mi ćemo zajedno sa društveno-odgovornim kompanijama naše knjige darivati školskim bibliotekama. Krenuli smo prvo sa poplavljenim područijima, nastavićemo po čitavoj Srbiji i nećemo stati sve dok ne obnovimo svaku školsku biblioteku", navela je ona.

To je, zaključila je, kulturna misija Službenog glasnika i ostvarivanje takozvanog prosvetiteljskog cilja ovog preduzeća na način koji neće ni državi štetiti, ni Glasniku, a svi ćemo zajedno pomalo pomoći.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva