:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2015   12:05

0

138

Glasao sam za reforme zarad jedinstva Sirize



"Moj cilj je, uprkos suštinskom neslaganju sa našim akcijama posle memoranduma, održavanje jedinstva Sirize i podrška (premijeru) Aleksisu Ciprasu i (ministru finansija) Euklidu Cakalotosu", istakao je Varufakis u intervjuu objavljenom danas na vebsajtu "Pres prodžekt".

On je, međutim, izrazio uverenje da njegov glas neće pomoći vladi u ostvarivanju zajedničkih interesa, a to je zato što je, kako naglašava, sporazum koji je postignut na samitu evrozone, i koji podrazumeva dva paketa mera, predodređen da propadne, prenosi grčka agencija ANA.

Varufakis objašnjava da je rano jutros glasao za drugi paket reformi da bi pomogao svojoj partiji da dobije na vremenu kako bi mogla da isplanira kako će se dalje suprotstavljati autoritarizmu i uzrokovanom produbljivanju krize.

Bivši ministar finansija je prošle nedelje glasao protiv prvog seta oštrih mera koje su uključile značajno povećanje poreza na prodaju i stupile na snagu u ponedeljak, ali je jutros, posle žustre višečasovne rasprave i Ciprasovog vatrenog govora u parlamentu, glasao za nove reforme.

Grčki parlament usvojio je rano jutros predlog zakona o drugom setu reformi koje su nužne da bi se pokrenuli pregovori o trećem paketu međunarodne pomoći Atini, a glasanje je iznelo na videlo duboke podele u vladajućoj Sirizi.

Za nacrt zakona glasalo je 230 od ukupno 298 poslanika grčkog parlamenta, a od 63 koji su bili protiv, 31 ih je bilo iz redova Sirize, dok je pet poslanika bilo uzdržano, javila je grčka agencija.

Broj poslanika Sirize koji reforme vide kao izdaju platforme protiv štednje koja je njihovu stranku dovela na vlast u januaru i koji su i jutros rekli "ne" reformama, sada je blago opao sa 38, koliko ih je glasalo protiv prvog seta oštrih mera, ali i dalje čine skoro četvrtinu od ukupnog broja poslanika te partije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva