:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 05, 2015   12:05

0

147

Geoprostornim podacima povezujemo Evropu

"Praktično, jednim pritiskom na dugme imaćemo informacije iz cele Evrope", rekla je Mihajlović nakon otvaranja 16. Generalne skupštine EuroGeographics-a, koja okuplja lidere evropskih nacionalnih kartografskih, katastarskih i zemljišno-knjižnih institucija u Beogradu.

Ona je istakla da je veoma značajno što su Beograd i Republički geodetski zavod domaćini tako značajnog skupa kome prisustvuje 150 delegata iz 46 zemalja.

"Vlada sve radi da podigne privredni razvoj i stvori ambijent da se ovde ulaže", rekla je Mihajlović novinarima dodajući da je u toku proces refomisanja katastra koji treba da omogući tačne podatke za investitore.

Ona je rekla da se u tom pravcu radi na izmenama i dopunama Zakona o premeru i katastru.

"Želimo da budemo povezani sa svim zemljama i da pružimo sve informacije našoj privredi", poručila je Mihajlović.

Ona je dodala da će se na trodnevnoj Generalnoj skupštini EuroGeographics-a raspravljati upravo o Evropskom lokacijskom okviru.

Gradski menažder Goran Vesić rekao je da umrežavanje geoprostornih podataka znači da će, na primer, investitiori iz Nemačke koji žele da grade tržni centar u Srbiji moći u Nemačkoj da vide sve prostorne podatke i saznaju za lokacije, gde množe da se gradi, kao i da saznaju statističke podatke koji su im važni za tu investiciju.

On je naglasio da je Beograd domaćin sve više postaje domaćin značajnih skupova u Evropi, što potvrđuje da postajemo sve značajniji evropski grad.

Vesić kaže da će zahvaljujući uspostavljanju Evropskog lokacijskog okvira Beograd postati sve interesantniji za investiranje.

Vesić je poručio da je cilj gradskih vlasti da Beograd postane poslovno-turistički centar, s obzirom da je po broju stanovnika četvrti po veličini grad u jugostičnoj Evropi.

On je podsetio da se u Beogradu realizuje projekat "Beograd na vodi" i pozvao goste i investitore iz Evrope da iskoriste boravak u Beogradu i obiđu tu lokaciju.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković je rekao da će razmena geoprstornih podataka biti važna za planiranja na evropskom nivou i da će samo jednom klikom na miša biti dostupni geoprostorni i informacioni podaci koji će biti povezani sa statističkim podacima, na primer, građevinskim, socijalnim i drugim.

On je istakao da će ti podaci biti besplatni, kao i da će oni unaprediti nacionalne katastre i struku.

Drašković je poručio da je prioritet RGZ-a da u svakom smislu bude u korak sa najboljima i da će tako najbolje poći vladi i resornom ministarstvu u poboljšanju uslova za privredni razvoj.

Prema njegovim rečima, digitalnim katastarskim planovima je pokriveno 65 odsto teritorije Srbije, a korišćenjem e-Uprave građani i pravna lica već sada mogu da imaju uvid u centralnu evidenciju hipoteka, pogledaju katastarske planove, avio i satelitske snimke i zatraže prijem u nekoj od lokalnih službi za katastar.

Predsednica EuroGeographics-a Ingrid Vanden Berge je rekla novinarima da je uspostavljanje evropske platforme prostornih podataka proces, s obzirom da će se stalno dopunjavati novim podacima iz raznih izvora.

Ona je kazala da će ljudi širom Evrope imati lak pristup prostornim podacima, što će dosta pomoći investitorima i podstaći privredni razvoj zemalja uključenih u taj proces.

Današnja konferencija u hotelu "Metropol" okupila je lidere evropskih nacionalnih kartografskih, katastarskih i zemljišno-knjižnih institucija, sa ciljem da se stvori takozvani "Evropski lokacijski okvir" koji će na najbolji način ispuniti potrebe korisnika, stvoriti nove poslovne prilike i povećati ponovnu upotrebu informacija javnog sektora širom Evrope.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva