:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2017   12:05

0

154

Generalni štrajk u "Fijatu"

Radnici protestuju na svojim radnim mestima i traže povećanje osnovice zarada sa 38.000 na 45.000 dinara, reorganizaciju procesa proizvodnje zbog preopterećenosti radnika, naknadu za dodatne troškove koje imaju kada dolaze na posao mimo radnog vremena, kada nije organizovan javni prevoz i isplatu ranije dogovorenih bonusa.

Kako je za RTS potvrdio predsednik Samostalnog sindikata Zoran Marković, u štrajku je oko 90 odsto od 2.400 zaposlenih.

Njihovo nezadovoljstvo uslovima, organizacijom rada i visinama zarada, dugo traje, organizovali su i jednosatne štrajkove upozorenja, ali do dogovora sa poslovodstvom kompanije nije došlo.

U obraćanju medijima, Marković je naveo da u kragujevačkoj fabrici rade mladi, obučeni radnici, koji proizvode kvalitetan automobil, koji su često preopterećeni jer obavljaju više operacija, ako je neko od radnika na bolovanju.

Iako je prošle godine ukinuta treća smena i broj radnika u proizvodnji smanjen za oko 800, dnevni plan proizvodnje ostao je gotovo isti. Sa nekadašnjih 460, na insistiranje sindikata, smanjen je na 440 automobila dnevno.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata, Jugoslav Ristić ocenjuje da je poruka štrajka da radnici ne treba da budu jeftina radna snaga.

Štrajk, koji podržavaju svi sindikati u FCA, kako kaže Marković, trajaće do ispunjenja zahteva ili postizanja sporazuma sa rukovodstvom kompanije.

U FCA, kako je rečeno RTS-u, nemaju komentar na generalni štrajk u kragujevačkoj fabrici.

Inače, kragujevačka fabrika je u prošloj godini izvezla automobile u vrednosti od više od milijardi evra i najveći je izvoznik u Srbiji. Nova fabrika u Kragujevcu otvorena je pre pet godina, kada je i počela proizvodnja "Fijata 500-L", a pre mesec dana, predstavljen je novi restilizovani model.

Zajedničko preduzeće, osnovano je 2008. godine: 67 odsto kapitala je u vlasništvu "Fijata", a 33 u vlasništvu naše države.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva