:

:

TV Most

clock

Avgust 22, 2017   12:05

0

202

General Lugonja osuđen,ostali "Mladićevi jataci" oslobođeni

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Marko Lugonja je jedini tokom procesa priznao da je skrivao Ratka Mladića u svom stanu.

Ovom odlukom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, preinačena je druga prvostepena presuda kojom je u maju prošle godine zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja bila odbijena optužba protiv svih okrivljenih.

Prva prvostepena presuda iz 2010. godine, kojom su optuženi bili mahom oslobođeni ili su optužbe takođe zbog zastarelosti bile odbijene, bila je ukinuta pa se suđenje ponavljalo po nalogu Apelacionog suda.

Pravosnažnom presudom optužbi su zbog nedostatka dokaza oslobođeni Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Tatjana Vasković Janjušević, Bojan Vasković i Blagoje Govedarica.

Lugonja, penzionisani general, osuđen je jer je u toku septembra 2002. godine u Beogradu krio Mladića u svom stanu i obezbeđivao mu namirnice kao i druge stvari potrebne za život iako je znao da se Mladić nalazi na optužnici haškog tužioca zbog izvršenja 15 krivičnih dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava, a za kojim je Okružni sud u Beogradu u maju 2002. godine izdao poternicu.

Apelacioni sud navodi da smatra da je Marko Lugonja izvršio krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela s obzirom da je i sam priznao izvršenje krivičnog dela.

Prema tom priznanju, Lugonja je Mladića u svoj stan primio na nagovor generala Zdravka Tolimira, i zadržao se pet-šest dana.

Apelacioni sud podseća da je odluka da primi Mladića u svoj stan bila njegov izbor, kao i da mu je bilo poznato da je u Hagu bila podignuta optužnica protiv Ratka Mladića i raspisana poternica.

Mladiću je, kako je rekao na suđenju, pomogao jer je bio njegov komandant.

Što se tiče ostalih optuženih koji su sada oslobođeni optužbe, Apelacioni sud je našao da u konkretnom slučaju nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja kako je to navedeno u prvostepenoj presudi, ali da tokom postupka Javni tužilac nije ponudio dovoljno jasne i uverljive dokaze kojima bi potkrepio svoju optužbu, navodi se u odluci Apelacionog suda.

"Jataci" koji su krili Mladića posle 2006. do njegovog hapšenja pet godina kasnije 26. maja 2011, sklopili su sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom za ratne zločine, na uslovne kazne zatvora.

Suđenje Mladiću u Tribunalu je u završnoj fazi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva