:

:

TV Most

Foto: Tanjug (Dimitrije Goll)

clock

Septembar 16, 2018   12:32

0

255

Gej parada u Beogradu


Posle mirnog jutra na glavnim beogradskim ulicama, na kojima se stekao utisak kao da nema masovnog događaja - ako se izuzme pojačano prisustvo policije, zastave i baloni sa duginih bojama počeli su da se ističu pre skupa koji je zakazan u podne na Trgu Slavija, udaljenom samo nekoliko stotina metara od Prajd info centra.



Tu su i organizatori, a jedan od njih Goran Miletić je u izjavi Tanjugu istakao da je sve spremno za šetnju.



"Policija i državni organi su spremni, a mi smo spremni već nekoliko dana. Centar grada još nije zatvoren, iako se bliži podne, za kada je zakazano okupljanje učesnika, i sve radi normalno. To je iskorak koji smo napravili za sve ove godine", rekao je Miletić Učesnici Prajda će od Slavije, sa početkom u 14 sati, kretati ulicama Kralja Milana, Kolarčevom, preko Trga Republike, Vasinom, pa do krajnje tačke na Studentskom trgu.



Nakon toga će u Studentskom parku od 16 do 20 sati biti organizovan zabavni program koji je otvoren za javnost.



Učesnici protesta: ''Hoćemo da pokažemo stav da smo protiv sazblažnjavanja naroda ovom 'paradom srama'



Učesnici šetnje za pravoslavne i porodične vrednosti, koja je organizovana u znak protesta protiv održavanja Parade ponosa, zaustavljeni su u blizini raskrsnice Bulevara kralja Aleksandra i Ulice kneza Miloša.



Kako javlja izveštač Tanjuga, pripadnici policije zaustavili su oko dvadesetak učesnika protestne šetnje u blizini raskrsnice Bulevara i Ulice kneza Miloša i zabranili im dalji prolaz.



Izveštač Tanjuga navodi da za sada nema incidenata i da učesnici protestne šetnje stoje naspram policije, koja im onemogućava dalji prolaz, te da pevaju crkvene pesme.



Protivnici Parade ponosa koji poštuju, kako kažu, tradicionalnu, prirodnu porodicu i hrišćansko shvatanje braka, uputili su se nakon liturgije u crkvi Svetog Marka u najavljenu protestnu šetnju Bulevarom kralja Aleksandra.



Kako je za Tanjug rekao je jedan od učesnika protestne šetnje, Jordan Milovanović, kada su krenuli u šetnju u blizini nije bilo pripadnika policije, ali su se, kako tvrdi, kasnije pojavili i navodno uhapsili neke učesnike.



Milovanović je kazao da godinama unazad na isti način pokazuju protest protiv Parade ponosa, koja će se danas održati u Beogradu.



''Hoćemo da pokažemo stav da smo protiv sazblažnjavanja naroda ovom 'paradom srama', da smo protiv toga da se promoviše homoseksualizam kao nešto normalno. To može da se toleriše, ali ne i da se promoviše i zato smo izašli da pokažemo da nismo saglasni sa tim'', naveo je Milovanović.



''Mi ćemo ostati ovde i pokazati svoj stav mirnim i pravoslavno hrišćanskim putem'', kazao je Milovanović.



"Premijerkin "rad na osnaživanju LGBT prava razočaravajući"



Uoči početka današnje Parade ponosa u Beogradu, Bi-Bi-Si navodi da je grupa LGBT aktivista razočarana sporim tempom reformi i da je pokrenula kampanju pod sloganom "Reci ne", s ciljem da spreči političare da prisustvuju šetnji jer veruje da su oni učinili malo za jačanje prava LGBT zajednice.



Britanski medijski javni servis napominje da je premijerka Srbije Ana Brnabić u fokusu kampanje te grupe aktivista i poziva se na ocenu organizacije GLIC, koja stoji iza kampanje "Reci ne", da je premijerkin "rad na osnaživanju LGBT prava razočaravajući".



Bi-Bi-Si Serbian navodi da je Brnabićeva, u obraćanju na Paradi ponosa 2017, rekla da će prava LGBT zajednice doći na red tek pošto se reše važni problemi kao što su inflacija, penzije i životni standard.



Predsednik GLIC-a Predrag Azdejković rekao je britanskom servisu da je ta izjava premijerke Brnabić "skandalozna".



"Oni kažu: 'Imate gej premijerku, dve parade, trebalo bi da budete zadovoljni'. Ali, sve je to izmišljotina", kazao je Azdejković.



Bi-Bi-Si podseća da je, nezadovoljan naporima drugih gej aktivista, Azdejković u junu organizovao svoju Paradu ponosa, s ciljem da "gej šetnju vrati običnim ljudima, daleko od političara".


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva