:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 27, 2017   09:59

0

128

Gecaj: Nemamo podršku poslanika za demarkaciju

"Nedostaju nam glasovi Srpske liste da bi demarkacija mogla da prođe, zatim imamo i tvrdoglavu opoziciju koja neće da glasa za demarkaciju", rekao je Gecaj prištinskim medijima.

On međutim ističe da postoje indicije da će se Srpska lista vratiti i na taj način bi se dobili potrebni glasovi.

Za ratifikovanje sporazuma potrebno je minimum od 80 glasova, što su dve trećine poslanika. Takođe, potrebne su dve trećine glasova manjinskih zajednica.

Prištinski mediji od jutros ističu da će neuspeh razgraničenja, značiti "uvertiru" za prevremene parlamentarne izbore na Kosovu.

Opozicija se protivi postojećem predlogu za demarkaciju, jer, kako tvrdi, Kosovo ostaje bez 8.000 hektara teritorije.

Izveštaj nezavisne komisije koja je trebalo da utvrdi činjenično stanje oko razgraničenja, i zaključak da Kosovo ne gubi teritoriju u razgraničenju sa Crnom Gorom, nije pomerio suprotstavljene pozicije vlasti i opozicije.

Razlike postoje i među predstavnicima vladajuće koalicije. Dok iz Demokratskog saveza Kosova insistiraju da se ovo pitanje nađe što pre u skupštini, jer je uspeh u razgraničenju jedan od uslova za viznu liberalizaciju sa EU, iz Demokratske partije Kosova kao da ne žure sa ovim pitanjem.

Uprkos tome što ističe da je demarkacija "nužna" za odobrenje vizne liberalizacije, predsednik parlamenta Kadri Veseli, istovremeno i predsednik DPK, javno ne upire prstom na poslanika njegove partije, iako je veliki broj njih najavio da će glasati protiv predloga razgraničenja.

Analitičari stoga ističu da su prevremeni izbori za sada jedini način da se dobije nova struktura koja bi se iznova, sa novim legitimitetom, suočila sa pitanjem razgraničenja sa Crnom Gorom.

Kraj maja meseca, pominje se kao datum održavanja prevremenih parlamentarnih izbora.

Izvor: RTS

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva