:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 05, 2015   12:05

0

112

Gašić: Namenska industrija duplo povećala izvoz

On je istakao da se posle 15 godina, prvi put dešava da namenska industrija ima duplo veći promet i izvoz.

"Zastava oružje" u Kragujevcu po prvi put ostvarila je dobit vrednu 274 miliona dinara i očekujemo da će do kraja godine ona iznositi oko 400 miliona dinara", rekao je Gašić novinarima nakon razgovora sa rukovodstvom te fabrike.

Ministar je podsetio da je "Zastava oružje" 2011. godine imala gubitke od 1,5 milijardi dinara, a 2012. godine 870 miliona dinara i naglasio da je dobit u ovoj godini ostvarena zahvaljujući politici novog rukovodstva fabrike i resornog ministarstva.

"Rukovodstvo fabrike u razgovorima je istaklo da su fabrici potrebne investicije kako bi se otklonilo usko grlo", rekao je Gašić i istakao da će fabrika dobiti četiri miliona evra za nabavku savremenih mašina po završetku tendera, odnosno do sredine naredne godine.

Ministar je istakao i da fabrika oružja ima sklopljene ugovore o izvozu u ovoj godini u vrednosti od 102 miliona dolara i da je u prvih šest meseci plasirala na strana tržišta proizvoda u vrednosti od 55 miliona dolara.

"Zastava oružje" imalo je u prethodnom periodu veliki broj pritužbi na kvalitet proizvoda jer je, kako je rekao, kontrola kvaliteta bila zapostavljena, ali da to više nije tako.

Gašić je, takođe, istakao da kragujevačka fabrika uredno plaća poreze i doprinose, a da je prosečna plata nešto manje od 50.000 dinara.

Naglašavajući da italijanska "Bereta" želi da ulaže u "Zastava oružje", ministar je rekao da se nada saradnji sa tom kompanijom, kao i da bi o tome trebalo da se razgovara posle donošenja novog zakona o ulaganju u namensku industruju čije usvajanje očekuje do kraja ovog meseca.

Direktor "Zastava oružja" Milojko Brzaković je rekao da je za tu fabriku najbitije da tehničko - tehnološki proces podigne na viši nivo jer, kako je rekao, svetsko tržište je neumoljivo.

Prema njegovim rečima, fabrika u ovom trenutku ima ugovore o izvozu i za 2017. godinu.

Brzaković je rekao da fabrika izvozi širom sveta i da nema problema u dobijanju izvoznih dozvola.

Na pitanje kako komentariše izjave predstavnika Samostalnog sindikata u "Zastava oružju" da radnici nisu zadovoljni uslovima rada, ministar odbrane je odgovorio "prošlo je vreme samoupravljanja, vreme je da se radi".

"Taj sindikat se stalno žali i o tome šalje dopise medijima, žale se što ne dobijaju službeni auto i dodatak za sindikalnu delatnost, a smeta im i što postoji još jedan sindikatu fabrici", rekao je ministar i dodao da ga ne interesuje što "Samostalni sindikat nema škodu i dodatak".

Ministar je naglasio da bi mogao da razume delovanje tog sindikata da nema političke pozadine iza njegovih aktivnosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva