:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2015   12:05

0

150

Gašić i šeik Mohamed Bin Zajed o saradnji

Na sastanku je naglašeno da dva naroda grade prijateljske odnose za narednih 50 godina i da su potvrda tome politički odnosi koji su na najvišem nivou, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Gašić je istakao je da je poseban pečat razvoju bilateralne saradnje dala poseta šeika Mohameda Bina Zajeda Al Nahjana našoj zemlji, kao i njegovo prijateljstvo sa premijerom Aleksandrom Vučićem, koga je šeik na sastanku, kao svog velikog prijatelja, i pozdravio.

Srbija je pouzdan partner Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekao je ministar odbrane, naglasivši da time potvrđujemo značaj strateškog partnerstva dve zemlje.

Gašić je predložio i uspostavljanje saradnje na novim projektima od zajedničkog interesa kao što su transfer tehnologije za proizvodnju municije različitog kalibra, borbeno oklopno vozilo Lazar 2, školsko borbeni avioni Lasta i Kobac, kao i informatička bezbednosta i sajber ratovanje.

Šeik Mohamed Bin Zajed Al Nahjan je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Srbijom i istakao respektabilne kapacitete namenske industrije Srbije, kao i veliki potencijal za njeno unapređenje.

Ujedinjenim Arapskim Emiratima ponuđeno je školovanje i usavršavanje pripadnika Oružanih snaga u vojnoobrazovnim institucijama u Srbiji, korišćenje kapaciteta Regionalnog centra za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu i baze Jug, obuka vojno-policijskih i specijalnih jedinica, kao i saradnja u oblasti vojne medicine i borbi protiv terorizma.

Težišne oblasti saradnje u proteklom periodu bile su vojno-ekonomska, naučno-tehnička i vojno-vojna saradnja, navodi se u saopštenju.

Gašić koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane sastao se u Abu Dabiju, na marginama Međunarodne izložbe i Konferencije iz domena odbrane - IDEX 2015, sa kolegama i predstavnicima oružanih snaga iz regiona i sveta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva