:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Mart 02, 2015   12:05

0

182

Gas iz Rusije najjeftiniji za Srbiju

Na konferenciji "Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka", on je rekao da 36,8 odsto građana Srbije, prema istraživanju tog časopisa, smatra da su SAD krive za prekidanje izgradnje Južnog toka, 20 odsto za to krivi EU, a samo 6,5 odsto misli da je Rusija odgovorna.

"I taj nalaz pokazuje i potvrdjuje perspektivu srpsko-ruskih odnosa, koji onda mogu biti dobra osnova za ekonomske, a onda i energetske projekte u regionu u neposrednoj budućnosti", rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, podaci iz istraživanja, koje je urađeno krajem prošle i početkom ove godine, pokazuje i koliko je pogrešna strategija Rusije u regionu, a posebno u Srbiji, koja se svodila na to "da proteramo cevi, da prođe Južni tok, a posle će se sve rešiti samo od sebe".

"Pokazuje neosnovanost ekonomsko-liberalističke mantre, koje se držala Rusija u projektima na Balkanu, odnosno da nije sve u "đengama", već ima nešto i u srcu i duši", istakao je Vukadinović.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić i saradnik Instututa za evropske studije Goran Nikolić su se složili da sada i u budućnosti Srbija treba da gas i druge energente nabavlja iz Rusije jer je to najisplativije rešenje.

Kako je istakao Nikolić, odnosi Srbije i Rusije su zasnovani na obostranom interesu, jer je interes Risije da ima pouzdanog potrošača, a Srbije da ima najjeftinije energente.

"Nabavljanje gasa preko Hrvatske ili preko Atlantika bi bilo skuplje rešenje", istakao je Nikolić.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva