:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2015   12:05

0

113

Garancije za ime imovine SPC

Te pisane garancije su mnoge zemlje pozdravile. Mi nemamo problem sa crkvama i džamijama, jer smo progresivna sekularna zemlja, rekao je Seljimi za Danas.

SPC, kako je Danasu nezvanično rečeno u visokim crkvenim krugovima, insistira da međunarodne garancije budu deo briselskog dogovora između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU.

Seljimi Očekuje da će većina država podržati ulazak Kosova u UNESKO.

Srbija vodi veoma negativnu kampanju, nazivajući Kosovare varvarima i koristeći duboko onespokojavajuće poruke, ali ne mogu da verujem da će više od 20 zemalja glasati protiv Kosova, rekao je Seljimi i dodao da su mnogi ambasadori nezadovoljni negativnim pristupom Srbije.

Seljimi ističe da bi eventualna preporuka Izvršnog saveta bila "jasan znak da UNESKO ne želi da izoluje Kosovo i da veruje da će se mir na Balkanu ojačati našim uključivanjem, a ne isključivanjem".

On smatra da Priština, iako kopira palestinski model za učlanjenje u UNESKO, neće na članstvo čekati 22 godine, jer "Kosovo nema nikakve veze sa palestinskim teritorijama - drugačiji su kontekst, istorija i argumenti - kao kad bi se poredile jabuke i pomorandže".

Ambasador Srbije u UNESKO Darko Tanasković ocenio je za Danas da bi bilo možda suviše optimistički očekivati da se zahtev Kosova zaustavi već na nivou Izvršnog saveta. On je podsetio da su 32 od 58 država članica priznale kosovsku nezavisnost, a za pozitivnu odluku potrebna je prosta većina glasova, pri čemu se glasovi uzdržanih, kojih će svakako biti podosta, ne uzimaju u obzir pri prebrojavanju.

Logično je pretpostaviti da će Prištini i njenim veoma agilnim lobistima biti znatno teže da na Generalnoj konferenciji obezbede potrebnu dvotrećinsku većinu glasova u čemu bi se, uz nastavljanje intenzivnog političkog, diplomatskog i najšireg društvenog angažovanja u nastupajućim danima, krila i prava šansa za Srbiju, rekao je Tanasković.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva