:

:

TV Most

clock

Mart 17, 2015   12:05

0

192

Gandijeva poruka u Beogradu: Budite promena


Jadžnik smatra da je taj Gandijev citat prosto, a moćno načelo.

"Znači da prvo vi sami budete promena, pre nego što je tražite negde drugde", rekao je Jadžnik, istakavši da je prijem kod beogradske publike potpuno nadmašio sva njegova očekivanja.

On je na predavanju rekao da se Mahatmi Gandiju i 21. veku putevi "ukrštaju" i da sa ovoliko ratova danas, mi nemamo drugog izbora, nego da preuzmemo Gandijevu filozofiju i pribegnemo nenasilnim sredstvima.

"Vidimo samo nasilje, nasilje na nasilje i još nasilja, i uprkos tome što te metode ne daju uspeha, pokušavaju se nanovo. Mislim da je vreme da svet shvati da treba da probamo nenasilje", rekao je Jadžnik na prezentaciji "Mahatma Gandi u Beogradu", koju je organizovala Ambasada Indije.

Kako je objasnio kroz prezentaciju koju su pratili video isečci, Gandi je na pocetku bio običan čovek, dok u Južnoj Africi nije doživeo da bude izbačen iz voza, jer je odbio da zbog boje kože pređe u kupe trećeg razreda. Tada je odlučio da svu svoju energiju usredsredi na borbu protiv rasizma i nepravde.

"Onda je rešio da promeni svet", rekao je Jadžnik.

Takođe je istakao značaj čuvenog akta neposlušnosti - "Marša soli", kada je 1930. Mahatma-"Velika duša" Gandi prepešačio 240 milja do morske obale u nameri da prekrši Zakon o soli koji je siromašnom narodu oduzeo pravo da sam proizvodi so. Gandi je tada 24- dnevno putovanje započeo sa 78 sledbenika, a završio sa njih 100.000.

Jadžnik je rekao da voli da pokaže da je Gandi svuda, što je, između ostalog, ilustrovao i modernim primerima - biografijom Novaka Đokovića u kojoj u prvom poglavlju stoji ime Mahatme Gandija, zatim govorima američkog predsednika Baraka Obame, pop-zvezde Šakire i dodao da ne traži sledbenike Gandija, već novog.

Taj novi Gandi, prema njegovim rečima je svetski građanin, savesna, uporna osoba sa umom bez granica, "osoba koja ide napred sa saosećanjem a, zašto da ne, može vrlo lako da bude i žena", rekao je Jadžnik.

On se zahvalio Beogradu što postoji ulica sa Gandijevim imenom, a, kako je rekao, siguran je da Gandi živi u gradu koji se borio u 115 ratova, a i dalje stoji danas.

Poručio je da su promene dobre, da su konstantne, ali i da traže vreme i upornost.

"Molim vas, menjajte se sa saosećanjem, imajte strategiju za promene i prigrlite ih. Najvažnije je da nađete Gandija u sebi, u svom prijatelju, ali takođe i u svom neprijatelju, on postoji u svima nama", rekao je Jadžnik.

Autor prezentacije Birad Radžarad Jadžnik držao je predavanja u Nehru Centu u Londonu, Tolstojevoj farmi u Johanesburgu, Ujedinjenim nacijama i Metropoliten Muzeju umetnosti u Njujorku, a inače je i kustos muzeja "Mir, Istina, Ahimsa" u Hajderabadu, gde je izložena njegova najveća zidna postavka posvećena Mahatmi Gandiju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva