:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2018   12:05

0

211

Galerija Matice srpske obeležila 170 godina postojanja


Autorka emisije pratila je aktivnosti Galerije Matice srpske tokom godine jubileja i u polučasovnoj emisiji obuhvatila je otvaranje svih izložbi u poslednjih 12 meseci, sve svečanosti koje je ta institucija organizovala, napravivši svojevrstan omaž o 170. godišnjici Galerije Matice srpske, pre svega, za buduće naraštaje.




  Prema rečima upravnice Galerije Matice srpske Tijane Palkovljević Bugarski, ta dokumentarna emisija predstavlja lep primer kako se trag u vremenu može sačuvati.


Čitav taj projekat obeležavanja jubileja 170 godina postojanja Galerije Matice srpske trajao je bezmalo 10 godina, a mi smo težili njemu kroz konstantnu i kontuiranu adaptaciju zgrade i unapređenje izgleda izložbenih sala, poručila je Palkovljević Bugarski istakvši da je 2017. godina zaokružena adaptacijom fasade i svečanošću tim povodom koja je priređena 1. juna.



Ona je dodala da su odmah nakon toga otvorene tri izložbe, a proslava obeležavanja jubileja povodom 170. godišnjice postojanja nastavljena je u oktobru u zgradi "Tekelijanuma" u Budimpešti, odnosno na mestu gde je daleke 1847. doneta odluka o osnivanju te institucije.



Imali smo tradicionalnu svečanost u Novom Sadu povodom Dana Galerije Matice srpske, a jubilej smo zaokružili stvaranjem nove stalne postavke srpske umetnosti 20. veka koju smo otvorili u decembru, kazala je Palkovljević Bugarski dodavši da je veoma važno u godini jubileja bilo i to što je kompanija "Tarket" poklonila Galeriji Matici srpske kolekciju od 83 umetnička dela, čime je znatno obogaćena njihova kolekcija.



U Galerije Matice srpske su veoma zadovoljnim postignutim tokom obeležavanja 170. godišnjice postojanja i navode da odmah kreću sa projektima koji će obeležiti 175. godišnjicu u 2022. godini.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva