:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2018   12:05

0

112

Galerija Matice srpske obeležila 170 godina postojanja


Autorka emisije pratila je aktivnosti Galerije Matice srpske tokom godine jubileja i u polučasovnoj emisiji obuhvatila je otvaranje svih izložbi u poslednjih 12 meseci, sve svečanosti koje je ta institucija organizovala, napravivši svojevrstan omaž o 170. godišnjici Galerije Matice srpske, pre svega, za buduće naraštaje.
  Prema rečima upravnice Galerije Matice srpske Tijane Palkovljević Bugarski, ta dokumentarna emisija predstavlja lep primer kako se trag u vremenu može sačuvati.


Čitav taj projekat obeležavanja jubileja 170 godina postojanja Galerije Matice srpske trajao je bezmalo 10 godina, a mi smo težili njemu kroz konstantnu i kontuiranu adaptaciju zgrade i unapređenje izgleda izložbenih sala, poručila je Palkovljević Bugarski istakvši da je 2017. godina zaokružena adaptacijom fasade i svečanošću tim povodom koja je priređena 1. juna.Ona je dodala da su odmah nakon toga otvorene tri izložbe, a proslava obeležavanja jubileja povodom 170. godišnjice postojanja nastavljena je u oktobru u zgradi "Tekelijanuma" u Budimpešti, odnosno na mestu gde je daleke 1847. doneta odluka o osnivanju te institucije.Imali smo tradicionalnu svečanost u Novom Sadu povodom Dana Galerije Matice srpske, a jubilej smo zaokružili stvaranjem nove stalne postavke srpske umetnosti 20. veka koju smo otvorili u decembru, kazala je Palkovljević Bugarski dodavši da je veoma važno u godini jubileja bilo i to što je kompanija "Tarket" poklonila Galeriji Matici srpske kolekciju od 83 umetnička dela, čime je znatno obogaćena njihova kolekcija.U Galerije Matice srpske su veoma zadovoljnim postignutim tokom obeležavanja 170. godišnjice postojanja i navode da odmah kreću sa projektima koji će obeležiti 175. godišnjicu u 2022. godini.
 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva