:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

April 23, 2018   12:05

0

106

G7 za dijalog, ali protiv "zloćudnog" ponašanja Rusije


"G7 je bila jednoglasna u protivljenju ruskom zloćudnom ponašanju", rekao je neimenovani američki zvaničnik nakon prvog dana sastanaka diplomata te grupe u Torontu, prenosi Tas.



"Takođe, postojala je otvorenost među članicama G7 za dijalog sa Rusijom, iako je vidimo odgovornom za njihove zloćudne aktivnosti i njihove napore da destabilizuju države", rekao je taj zvaničnik.



Dodao je da su države G7 "ispitale korake koji su preduzeti za suprotstavljanje negativnom trendu koji se pojavio iz Kremlja i koji preti miru i bezbednosti" i naglasio da se uskoro očekuje da diplomate izdaju konačno saopštenje o njihovom beskompromisnom stavu prema Moskvi.



Grupu sedam industrijski najrazvijenijih zemalja čine Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan, a njihov sledeći samit biće održan 8. i 9. juna u kanadskoj provinciji Kvebek.



Ministri grupe sedam obećali su da će održati žestok pritisak na Severnu Koreju sve dok Pjongjang ne odustane od svog programa nuklearnog naoružanja, rekao je ministar spoljnih poslova Japana Taro Kono.



"U potpunosti smo se saglasili da nećemo nikad prihvatiti Severnu Koreju koja ima nuklearno oružje", rekao je Taro Kono novinarima nakon razgovora sa diplomatama G7 u Torontu, prenosi Tas.



Novinska agencija Severne Koreje u subotu je izvestila, citirajući lidera te zemlje, Kim Džong Una, da je Pjongjang obustavio nuklearne probe i pridružio se globalnom procesu nuklearnog razoružavanja u skladu sa svojom novom strategijom za ekonomski razvoj.



"Mi smo se usaglasili u stavu da (Pjongjang) nije pomenuo odustajanje od nuklearnog programa (Severne Koreje)", istakao je Kono.



Ipak primećuje da je u poređenju sa dosadašnjim ponašanjem Severne Koreje, ovo jedan korak napred.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva