:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2015   12:05

0

143

Fukušima ponovo problem

Kompanija "Tokio elektrik pauer ko" (TEPCO) saopštila je da su senzori na odvodu detektovali čak 70 puta viši nivo kontaminiranosti u poređenju sa inače visokim radioaktivnim statusom u kompleksu Fukušime, prenosi AFP.

Nivo radioaktivnosti je tokom dana opao, mada je ostao 10 do 20 puta viši u odnosu na uobičajene vrednosti, rekao je portparol japanske kompanije.

U saopštenju se napominje da je za sada nejasno šta je izazvalo nagli skok kontaminiranosti i potom postepeno opadanje stepena radioaktivnosti.

Hitnom kontrolom tankova u kojima se skladišti nuklearni otpad nisu utvrđene nikakve dodatne abnormalnosti, navodi TEPCO i ističe da je odvod zatvoren kako bi se sprečilo izlivanje radiaktivne vode u Tihi okean.

"Nemamo razloga da verujemo da se radioaktivni otpad izlio iz tankova", rekao je portparol TEPCO-a i dodao da će senzori na odvodu biti pod strogim nadzorom kako bi se pratila situacija.

Najnoviji incident, jedan od nekoliko koji su zadesili ovo postrojenje u proteklih nekoliko meseci, odražava poteškoće u kontrolisanju i obustavljanju rada ove centralne, u kojoj je došlo do topljenja reaktora i eksplozija nakon udara cunamija u martu 2011.

TEPCO ne može da lako reši pitanje sve veće količine kontaminirane vode, koja je korišćena za hlađenje oštećenih reaktora, a koju skladišti u velikim tankovima u prostranom kompleksu Fukušime.

Dodatnu muku ovoj kompaniji zadaje stalni priliv podzemnih voda sa obližnijih planina koje prolaze ispod kontaminiranog postrojenja pre nego što se uliju u Pacifik.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je nedavno saopštila da je TEPCO postigao "značajan napredak" u čišćenju postrojenja, ali je ukazala da bi Japan trebalo da razmotri načine uklanjanja radioaktivne vode.




Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva