:

:

TV Most

clock

Jul 29, 2015   12:05

0

119

Frljić u Rijeci organizuje kontra-Oluju

Kako prenosi list, Frljić želi da se suprotstavi glorifikaciji rata koja se i dalje nameće kao službena dužnost svih građana i da pošalje poruku da je rat puno kompleksnija pojava nego što ga političari predstavljaju.

Zbog toga će organizovati ovaj mirovni kontrapunkt kninskoj proslavi Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

Paralelno s početkom proslave u Kninu, u 8 sati ujutru 5. avgusta u riječkom pozorištu počeće javni razgovor s pet žena različitih nacionalnosti iz Vukovara, Osijeka, Knina, Drniša i Ličkog Petrovog Sela. Sve one su žrtve rata.

Razgovor sa njima vodit će Vesna Janković, aktivistkinja Antiratne kampanje. Reč je o projektu "kontrasećanja", pokušaju da se ispričaju priče žrtava rata sa njegove margine i izvan službene istorije.

Oliver Frljić se nada da će životne priče ovih žena pokazati da ni u jednom ratu, pa tako ni u Domovinskom, ništa nije crno-belo i jednostavno:

"Iako su različitih nacionalnosti i porodičnih prilika, sve su ove žene tokom rata proživele neku vrstu mučenja i torture, izgubile su članove porodice, javno su ismevane ili su trpele dugogodišnju društvenu izolaciju."

Neke od njih svedoče i o epizodama ratne humanosti i hrabrosti koje takođe odudaraju od nacionalnih stereotipa i koje se ne prepričava ni na pravoslavnim opelima ni na katoličkim misama za domovinu. Jedan od primera goovri o tome kako su pojedini drniški Srbi i Hrvati, kad je bilo najgore, jedni drugima spasavali živote.

Događaj kao sekundarni cilj ima i otvaranje debate o ulozi žena u ratu.

Budući da svaka Frljićeva aktivnost u poslednje vreme proizvodi žestoke društvene reakcije, organizatori i ovom prilikom u Rijeci očekuju kontraproteste veterana rata i desničarskih udruženja.

Skup će, navode organizatori, biti dobro osiguran.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva