:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 14, 2015   12:56

0

148

Fredhajm: Neophodna bolja promocija Srbije u svetu

"Moramo da budemo bolji u komunikaciji sa spoljnim svetom, jer je mnogo bolja slika stanja u realnosti, nego što se o Srbiji misli", rekao je Uve Fredhajm za Tanjug.

Poručuje da su u tom smislu potrebne promotivne aktivnosti, kako bi istakli da su kod nas učinjeni pozitivni reformski potezi.

Fredhajm je naveo da Savet smatra da ima važnu ulogu u tome, te institucijama i kompanijama koje se zanimaju za prilike u Srbiji pokušava da prenese kakva je realna situacija.

"Važno je da smo u tom poslu objektivni i analitični, a ono što govorimo, trudimo se da ne ulepšavamo, ali da isto tako, ne budemo ni prestrogi", rekao je Fredhajm.

Dobar primer da je Srbija ostvarila pozitivne pomake je, ističe Fredhajm, to što je nedavno švedska "Ikea", koja je godinama pokušavala da uđe na tržište, konačno dobila građevinsku dozvolu.

"Oni su zahtev podneli ove nedelje, i već imaju dozvolu. Znači da je neko unapredio pojedine oblasti za koje je ranije bilo potrebno mnogo vremena. Bilo je pogrešnih poteza, ali hajde da sada gledamo napred i da zajednički pokušamo da iskoristimo nove prilike", poručio je prvi čovek Saveta stranih investitora.

Govoreći o adutima Srbije, navodi i dobru geografsku poziciju, budući da je Srbija centar Jugoistočne Evrope, te se mnoge aktivnosti ovde odvijaju. Dobro je, kako je kazao i to što među ljudima vlada otvoren, pozitivan stav prema međunarodnoj zajednici, a uz to bi trebalo dodati i visok nivo obrazovanja mladih.

Međutim, kako je ukazao, ostalo je još posla da se uradi i projekata da se primeni, a to će se postepeno dešavati kako odmiče proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, još moramo da se borimo protiv preobimne birokratije, i da nastavimo sa ostalim reformama.

"Birokratija i propisi u Srbiji guše male firme, a inspekcijske službe još ne funkcionišu kako bi trebalo", rekao je Fredhajm, dodajući da velike kompanije lakše izlaze na kraj s tim izazovom.

Fredhajm je poručio da je sada pravi trenutak za kompanije koje bi želele da ostanu duže u Srbiji, da uđu na ovo tržište.

"Tačno je da ima još izazova, ali na kraju će investitore sačekati nagrada kad dođe do daljih pozitivnih pomaka u zemlji, a koje očekujemo", rekao je Fredhajm.

Fredhajm je naglasio da je veliki progres napravljen kada je reč o usklađivanju regulative sa evropskim propisima, i istakao da je Srbija spremna da u ovoj godini otvori poglavlja u pregovorima sa EU.

"Usklađivanje sa evropskim propisima je deo dijaloga u političkoj sferi Srbije i zato smatramo da bi trebalo krenuti i sa otvaranjem pogavlja", rekao je Fredhajm.

Savet, kao poslovna zajednica, očekuje da bi takva agenda pozitivno uticala na predvidivost i transparentnost, što je investitorima izuzetno važno.

Pregovori bi, kako je rekao, ubrzali reforme koje bi Srbija svakako trebalo da uradi, i nevezano za proces pristupanja EU.

Ukazuje i na važnost procesa privatizacije, jer "srpski budžet ne može na veštački način da održava kompanije u životu, kada njihov biznis nema realnih osnova da se održi i nema tražnje za njihovim uslugama ili robom".

"Moramo sada da uzmemo taj lek i da to raščistimo. Neke firme će morati da prođu kroz stečaj, ali njihovi radnici će se možda angažovati u nečemu drugom, što je više "otporno na budućnost", odnosno gde posao ima perspektivu", naglasio je Fredhajm.

Fredhajm je podvukao da je udeo države u vlasništvu u tim kompanijama veliki, tako da je neophodno da se završi privatizacija.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva