:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2017   12:05

0

174

Fratini: Zatvaranje poglavlja moguće do 2021.


"Ne bih rekao do 2020, ali možda do 2021 - u suprotnom, morate iskreno priznati da ne postoji politička volja u ovom trenutku", ocenio je Fratini koji je i bivši potpredsednik Evropske komisije.




U intervjuu za Juropian Vestern Balkans i Tanjug, Fratini je nazvao "poprilično nesrećnom" najavu predsednika Evropske komisije žan Klod Junkera da će biti izrađena strategija prema kojoj bi Srbija i Crna Gora postale članice EU do 2025. godine.


"Veoma mi se dopada Junker, sarađivali smo godinama, ali, ako kažete 2025. - mislite na generaciju mojih unuka. Pa kakvu poruku šaljete narodu Srbije i Crne Gore - 'nikada nećete poslati članica EU'?", zapitao je Fratini.



Smatra da treba izbegavati priču o datumima ili se držati verodostojnih datuma, što, kako navodi, nije 2025. godina, već je taj datum samo način da se poruči da postoji zamor od proširenja.



"Ne govorite o narednoj generaciji, jer ko zna kako će svet izgledati 2025.", poručio je Fratini.



Ukazao je da prepreka na putu Zapadnog Balkana ka EU nema, već kriterijuma koje je potrebno ispuniti.



"Srpska vlada je savršeno svesna da sve mere u vezi sa vladavinom prava, slobodom medija i borbom protiv korupcije moraju da budu primenjene", poručio je Fratini.



Govoreći o uticaju Rusije, Turske i Kine na Zapadnom Balkanu, Fratini kaže da srpska vlada i predsednik Aleksandar Vučić rade "tačno ono što je moja zemlja radila kada sam bio ministar spoljnih poslova - privlače glavne svetske igrače od interesa".



Srbija, primetio je, privlači nove investicije.



"Ono što je apsolutno važno je geopolitička uloga premošćavanja koju igraju Srbija i Rusija. Rusija je potreban partner. Ako želite da se bavite stabilizacijom Libije ili Sirije, morate da razgovarate sa Rusijom, ne samo sa SAD", poručio je Fratini.



Prema njegovim rečima, sama činjenica da je u Beogradu bivši premijer, a sada predsednik, uspeo da očuva istorijske odnose sa Rusijom vredna je za Srbiju, "jer ako želite stabilnost u ovom regionu, ne možete da to uradite protiv Rusije, morate da uradite sa Rusijom".



Kao učesnik nedavnog Beogradskog bezbednosnog foruma, Fratini se osvrnuo na panel tokom kojeg je premijerka Ana Brnabić ponovila da Srbija neće postati član NATO-a, ali će sarađivati sa Alijansom, dok je zamenica generalnog sekretara Alijanse Rouz Gotemiler izrazila zabrinutost zbog "ruskog ponašanja", ali je poručila da NATO u potpunosti poštuje da Srbija čuva istorijske veze.



"To je ispravan pristup - uzajamno poštovanje. Predsednik Vučić nije mogao da prihvati da drugi spolja diktiraju spoljnu politiku Srbije. Nikad ne bih mogao da prihvatim kao Italijan da mi iko, čak i SAD, diktira šta da radim, a šta ne", rekao je Fratini.



Kao predsednik Italijanskog društva za međunarodnu saradnju, nevladine organizacije koja radi pod nadzorom italijanskog Ministarstva spoljnih posova, Fratini je ukazao na značaj saradnje između NVO i vlade u procesu evropskih integracija.



"Srbija će biti obogaćena ukoliko NVO budu mogle da igraju veću ulogu", poručio je Fratini.



Istovremeno, ocenio je da se u Srbiji stvari kreću u pozitivnom pravcu kada je reč o rodnoj ravnopravnosti i naglasio da velikim uspehom Srbije smatra učešće premijerke Srbije na Paradi ponosa u Beogradu.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva